kunstbus

Ben jij de slimste mens? Test je kennisniveau op YaGooBle.com.

Bergsingelkerk

De Bergsingelkerk is een in 1913 door architect Tjeerd Kuipers ontworpen kerk.

De kerk ligt in het midden van de wijk Liskwartier in Rotterdam op de hoek van de Bergsingel en de Bergselaan. De kerk valt op door haar forse contouren. Ze is gebouwd als kruiskerk, waarbij de plattegrond grotendeels de contouren van het beschikbare stuk grond volgt. De kerk is gebouwd in een door het werk van H.P. Berlage beïnvloede Rationalistische stijl met kenmerken van Jugendstil.

Op 2 juni 1914 werd de eerste steen gelegd door ds. J.H. Landwehr en op 8 april 1915 werd het gebouw in gebruik genomen.

Het meest indrukwekkend van de kerk is de voorgevel met de twee torens. Er was tevens ruimte voor luidklokken, maar het gebrek aan financiën verhinderde dat direct tot aanschaf kon worden overgegaan. Pas in 1954 was voldoende geld beschikbaar om een viertal klokken aan te schaffen.

De grootste klok weegt 420 kg en heeft een diameter van 86 cm; de tweede klok weegt 250 kg en heeft een diameter van 72 cm; de derde klok weegt 175 kg en heeft een diameter van 64 cm; de vierde klok weegt 110 kg en heeft een diameter van 54 cm. De klokken zijn opgehangen in een gecombineerde luidstoel, voorzien van elektrische luidinrichtingen.

In 1955 werden de door de firma Van Bergen te Heiligerlee gegoten klokken aangebracht.

Na een lange discussie over de toekomst van het kerkgebouw (Moskee, sloop+bejaardentehuis enz.) kreeg het uiteindelijk op 5 mei 2000 de status van gemeentelijk monument.

Website: Kerken in Rotterdam
Anglicaanse kerk Rotterdam ¦ Bergsingelkerk ¦ Boompjes synagoge ¦ Boschjeskerk ¦ Deense Zeemanskerk ¦ Engelse Zeemanskerk ¦ Franse kerk ¦ Grieks orthodoxe kerk Rotterdam ¦ Grote kerk ¦ Hillegondakerk ¦ Hoflaankerk ¦ HH. Laurentius- en Elisabethkathedraal ¦ Lutherse kerk ¦ Noorse Zeemanskerk ¦ Oosterkerk ¦ Oude kerk Delfshaven ¦ Pauluskerk ¦ Russische orthodoxe kerk Rotterdam ¦ Saint Marys kerk (Engelse kerk) ¦ Schotse Zeemanskerk ¦ Sint Agathaklooster ¦ Sint Ignatiuskerk ¦ Sint Laurenskerk ¦ Sint-Lambertuskerk ¦ Sint Rosaliakerk ¦ Waalse kerk Rotterdam ¦ Zweedse Zeemanskerk


Copyright, This article is licensed under the GNU Free Documentation License. It uses material from the Wikipedia article http://nl.wikipedia.org/wiki/Bergsingelkerk
Test je competentie op YaGooBle.com.

Pageviews vandaag: 42.