kunstbus

Ben jij de slimste mens? Test je kennisniveau op YaGooBle.com.
Dit artikel is 15-04-2010 voor het laatst bewerkt.

Cepezed

Website: cepezed is een middelgroot, veelvuldig onderscheiden bureau voor ruimtelijk ontwerp dat ruim dertig jaar bestaat. Opdrachten bestrijken de gebieden stedenbouw, industrie, interieur en vooral architectuur. Voor de uitvoering van diverse eigen projecten heeft het bureau zusterbedrijf Bouwteam General Contractors opgericht.

In het werk van Cepezed wordt een bewust efficiente werkwijze gehanteerd, waarbij een minimum aan materiaal een belangrijk uitgangspunt is.

Cepezed is opgericht door Michiel Cohen, Jan Pesman en Rob Zee. De naam van het bureau is afgeleid van de achternamen van deze drie architecten.

Jan Pesman (Utrecht, 1951), Michiel Cohen (Haarlem, 1946) en Rob Zee kennen elkaar van hun studie Bouwkunde aan de Technische Universiteit Delft en richten in 1973 het architectenbureau cepezed op. Rob Zee verlaat het bureau echter al na enkele jaren. In de beginjaren is Pesman tevens werkzaam als redacteur en vormgever van verschillende design-tijdschriften en later geeft hij enige tijd les aan de Academie van Bouwkunst te Rotterdam. Cohen werkte eerder in Australië aan het ontwerp, de ontwikkeling en de marketing van systeemkeukens en is tussen 1976 en 1978 ook directeur van de Zweedse houtvoorlichting in Nederland. In 2005 treedt architect Ronald Schleurholts (Roden, 1972), die dan al zes jaar bij cepezed werkt, toe als partner en directielid.

Cepezed won de A.J. van Eyckprijs en meerdere staalprijzen, waaronder de British en Corus Steel Colorcoat Building Awards en de Nationale Staalprijs.

Op 12 december 2008 nemen de partners Jan Pesman, Michiel Cohen en Ronald Schleurholts de BNA Kubus 2008 in ontvangst in het vernieuwde hoofdkantoor van Rijkswaterstaat in Utrecht, één van de recente hoogtepunten in het werk van cepezed. - (cepezed ontwerpt nieuw hoofdkantoor Leefmilieu Brussel
cepezed ontwerpt het nieuwe hoofdkantoor van Leefmilieu Brussel, het voormalig Brussels Instituut voor Milieubeheer. Het gebouw wordt gerealiseerd in één van de grootste en belangrijkste stadsvernieuwingsgebieden van de Belgische hoofdstad, het terrein Tour & Taxis van ontwikkelaar Project T&T aan de Havenlaan. Mede gezien de gebruiker gelden hoge normen ten aanzien van ecologie en duurzaamheid.

Het gebouw is gepositioneerd tegenover de grootschalige historische gebouwen van het Koninklijk Pakhuis en de Shed-hallen, die recent zijn gerenoveerd en nu onderkomen bieden aan onder meer kantoren, restaurants, design retail en culturele evenementen.
Het voorontwerp kenmerkt zich door een compact volume onder een gebold en goeddeels transparant dak. Een centraal atrium is ontworpen als voortzetting van de openbare ruimte, de onderste twee bouwlagen zijn gemakkelijk toegankelijk voor het grote publiek en de oostelijke kantoorvleugel is voorzien van terugspringende terrasvloeren met geïntegreerd groen en een royaal uitzicht over de directe omgeving. Het gebouw heeft hierdoor een uitnodigend karakter en bevordert de dialoog met de rest van de Tour & Taxis-site, waarop toekomstig onder meer nog woningbouw en een geheel nieuw stadspark gerealiseerd worden.

Naast kantoren bevat het nieuwe Leefmilieu Brussel onder andere een bezoekerscentrum rond ecologische thema's, een auditorium, een mediatheek, een vergadercentrum en een restaurant. Op de begane grond ligt tevens een laboratorium, waarvan de grote transparante wanden bezoekers goed zicht bieden op de proeven en testen die Leefmilieu Brussel uitvoert. Ter onderstreping van het belang dat de gebruiker hecht aan groene mobiliteit, is via een andere glaswand ook de fietsenstalling goed te zien. Een prominent gepositioneerde, doorgaande cascadetrap sluit aan op open galerijen en moedigt aan de trap in plaats van de lift te gebruiken.

De kantoren bevinden zich op de verdiepingen boven de publieksruimtes. Een oostelijke en een westelijke kantoorbeuk zijn verbonden door een noordelijke zone met liften, voorzieningen en het verticale installatietransport. Een U-vormig plan omarmt zo het zuidelijk gerichte atrium, waarop alle kantoorzones zicht hebben. Het atrium fungeert als centrale ontmoetingsplek voor gebruikers en bezoekers, speelt daarnaast een belangrijke rol in het installatieconcept en draagt door het grotendeels glazen dak in hoge mate bij aan de transparantie van het ontwerp.

Het nieuwe Leefmilieur Brussel wordt ontworpen volgens de normen die gelden voor passieve gebouwen. Niet alleen voorziet het ontwerp in een compact gebouw met een relatief klein geveloppervlak, zonwerend glas in combinatie met een buitenzonwering die reageert op de zonbelasting garandeert daarnaast een hoge zonwerendheid van de buitenschil. Toepassing van een drievoudige beglazing in een goed thermisch onderbroken gevelsysteem vermindert het warmteverlies via de gevels. Individuele spuivoorzieningen in de gevels voorkomen verder te hoge temperaturen in de zomer. Warmtetoevoer c.q. -afvoer middels activering van de betonvloeren en een minimum aan mechanische ventilatie dragen er eveneens aan bij dat het gebouw voldoet aan de passiefcriteria. Aanvullend kan het rendement van de warmteterugwinning nog worden verhoogd en kan men de warmte die het atrium invangt gebruiken en waarderen.

De combinatie van een passief gebouwontwerp met een klimaatsysteem dat warmte- en koude opslaat in de grond, maakt van het nieuwe Leefmilieu Brussel een vooraanstaand Belgisch en Europees voorbeeldproject op het gebied van duurzaamheid.

15 april 2010 - cepezed ontwerpt multifunctionele charity chair
cepezed heeft de ONO-chair van Matthias Weber een bijzondere extra functie gegeven. Het bureau deed dit als bijdrage aan het Charity Chair project van het Duitse architectuurtijdschrift AIT en de Zwitserse meubelproducent Dieteker, die ruim honderd architecten vroegen de ONO een nieuwe verschijning te geven. De stoelen worden uiteindelijk geveild ten bate van de Zuid-Afrikaanse township Langa in Kaapstad, waarvoor de komst van het wereldkampioenschap voetbal deze zomer lang niet alleen voordelen met zich meeneemt.

een wereld van verschil
Tussen een design stoel van Dietiker en de Langa township in Zuid-Afrika ligt zowel letterlijk als figuurlijk een wereld van verschil. De bewoners van Langa zijn behuisd in krappe woningen van lage kwaliteit en zitten zeker niet op designmeubilair. Van de doorsnee ONO-chair gebruikers kunnen we anderzijds veilig aannemen dat zij op een veel hoger welvaartsniveau leven en waarschijnlijk niet eens van het bestaan van Langa weten. De verkoopprijs van één ONO-chair is voor een familie in Langa vermoedelijk voldoende om een aardige tijd rond te komen.

extra functie
Met zijn bijdrage aan het Charity Chair project heeft cepezed daarom geprobeerd design en de townships in Zuid-Afrika nader tot elkaar te brengen. Ervan uitgaand dat de stoel een stoel moest blijven, wilde cepezed ook niets aan het zitmeubel veranderen; de ONO is van zichzelf immers al een prima ontwerp. In plaats daarvan heeft cepezed iets aan de stoel willen toevoegen. Het bureau heeft daarom gereflecteerd over de stoel als een object met een bepaalde vorm, model en gewicht en heeft nagedacht over hoe je dat object nog meer kunt gebruiken. Het resultaat is een ontwerp dat ook bruikbaar is om spullen te vervoeren.

winstgevend doel
Met het cepezed-ontwerp is Webers ONO-chair getransformeerd tot een object dat zowel thuis, onderweg als op de markt functioneel is. Naast het reguliere gebruik kan de stoel omgedraaid als een rugzak worden omgehangen, waardoor het mogelijk is tussen de stoelpoten spullen te vervoeren. Op de markt kan de gebruiker er weer op zitten terwijl hij zijn spullen verkoopt. Een gebruiker in Langa kan zo ook profiteren van de economische impulsen die een groot evenement als het wereldkampioenschap voetbal met zich meebrengt; bijvoorbeeld door vanaf zijn Charity Chair eten en drinken te verkopen. cepezed zou dan ook graag zien dat de hoogste bieder de stoel zelf ook aan Langa doneert.

gerecyclede materialen
De originele stoel is volledig intact gelaten, er zijn alleen bevestigingspunten voor de afneembare tas en draagbanden op gemonteerd. De draagbanden zijn gemaakt van gerecyclede autogordels, terwijl de waterdichte tas is vervaardigd van een gebruikt reclamedoek ter promotie van de ING bank. Het woord ‘bank’ op de zijkant van de tas zorgt in contrast met de stoel nog voor een onbedoelde woordspeling. Op de onderkant van de tas staat het woord ‘grenzeloos’. cepezeds Charity Chair maakt de mogelijkheden natuurlijk niet ongelimiteerd, maar de gebruiker kan er toch zeker zijn grenzen mee verleggen!

Websites:
. www.architectenweb.nl
. www.010.nl/images/pdfs/613.pdf
. www.student.tue.nl


Test je competentie op YaGooBle.com.

Pageviews vandaag: 1251.