kunstbus

Ben jij de slimste mens? Test je kennisniveau op YaGooBle.com.

Nesciobrug

De Nesciobrug (brug 2013 in de Amsterdamse nummering), genoemd naar de Nederlandse schrijver Nescio, is een gebogen hang-tuibrug en de langste fiets- en voetgangersbrug van Nederland.

Ligging
De brug overspant het Amsterdam-Rijnkanaal en verbindt Amsterdam en Diemen met de Diemerzeedijk, een voormalige vuilstortplaats die is opgeknapt tot park en nu bij IJburg hoort. De brug ligt vlak naast de Zeeburgerbrug in de A10. De Nesciobrug zorgt voor een snellere fietsverbinding tussen IJburg en respectievelijk Diemen, de Amsterdamse wijk Watergraafsmeer en o.a. de Zuidas.

Geschiedenis
De gemeente Diemen was altijd tegen de ontwikkeling van IJburg. Toen er dan ook behoefte ontstond aan een fietsverbinding van IJburg naar Amsterdam-Centrum heeft de gemeente Diemen daar niet aan meegewerkt, zodat de brug nu niet op het grondgebied van Diemen ligt, maar nog net in Amsterdam.

De brug is op 9 april 2006 opengesteld voor voetgangers. Het wegdek was toen echter nog niet klaar, daarop werd de brug 3 weken later tijdelijk weer gesloten. Vanaf 7 juni 2006 is de brug ook voor fietsers bruikbaar.

Naam
De brug werd, toen de overspanning over het Amsterdam-Rijnkanaal werd gehangen (zomer 2005), vernoemd naar de prozaschrijver Nescio, omdat deze destijds -begin 20ste eeuw- met zijn vrienden lange wandelingen maakte op de Diemerzeedijk, daarvan in zijn werk (1918) verhaalde en aldus de Diemerzeedijk een plaats gaf in het collectieve literaire geheugen.

In de volksmond word de brug de 'Palingbrug' genoemd, vanwege zijn vorm.

Ontwerp en prijs
De brug is ontworpen door Jim Eyre van het Londense bureau WilkinsonEyre in samenwerking met ingenieursbureau Arup dat onder meer bekend is van het Centre Georges Pompidou in Parijs, het Sydney Opera House en het nieuwe station Arnhem.

Het ontwerp van de brug werd vanwege zijn 'elegantie' in 2006 bekroond met de Nationale Staalprijs.


Copyright, This article is licensed under the GNU Free Documentation License. It uses material from the Wikipedia article http://nl.wikipedia.org/wiki/Nesciobrug.Test je competentie op YaGooBle.com.

Pageviews vandaag: 1607.