kunstbus

Ben jij de slimste mens? Test je kennisniveau op YaGooBle.com.

Stephane Beel

Vlaams, hedendaags architect, geboren 1 november 1955 te Kortrijk.

Websites: Stéphane Beel is een opvallende vertegenwoordiger van de Nieuwe Eenvoud die de laatste decennia van de 20e eeuw in Vlaanderen tot ontwikkeling kwam.

Stéphane Beel begon zijn architectuurstudie aan het Sint-Lucasinstituut (1974-79) en voltooide zijn studies aan de academie (1979-80), beide in Gent. In 1983 liet hij zich voor het eerst opmerken met een radicaal voorstel voor het Europakruispunt in Brussel. Het ging om een inzending voor de Prijs Paul Bonduelle die hij als lid van Team Hoogpoort samen met Xaveer De Geyter, Willem Jan Neutelings en Arjan Karssenberg ontworpen had. Hun ontwerp onderscheide zich van de ontwerpen door de plek als een uitdaging expliciet leeg te laten. Waar de andere ontwerpen de plek als een litteken in het stadweefsel zagen en deze dan ook zo natuursgetrouw trachtten de herstellen, liet het team Hoogpoort de plek open (op een enkel gebouw na) om te kunnen functioneren als een stadsfoyer waar alle verschillende stadsactiviteiten elkaar ontmoetten. Alle leden van het team waren direct dan wel indirect sterk beïnvloed doorRem Koolhaas en zijn Office for Metropolitan Architecture (OMA).

Naast het baanbrekende ontwerp voor het Europakruispunt, heeft hij ook het nieuwe Rubenspaviljoen op de Wapper in Antwerpen ontworpen, evenals het ontwerp voor de nieuwe uitbreiding van de Universiteit Gent dat hij samen met Xaveer de Geyter uitdacht.

Naast zijn eigen bureau, werkt Stephane Beel ook nauw samen met Lieven Achtergael. Samen leiden ze het bureau Beel-Achtergael architecten. Ze realiseerden reeds het centraal museum in Utrecht, het jeugdontmoetingscentrum (JOC) te Gent evenals het gerechtsgebouw van Gent. Momenteel zijn het militair hospitaal van Antwerpen en Oostende in ontwikkeling.

In 2005 kwam een overzicht van het werk in een editie van het gerenommeerde Spaanse tijdschrift 'El Croquis'


Copyright, This article is licensed under the GNU Free Documentation License. It uses material from the Wikipedia article http://nl.wikipedia.org/wiki/St%C3%A9phane_Beel.


Test je competentie op YaGooBle.com.

Pageviews vandaag: 2049.