kunstbus

Ben jij de slimste mens? Test je kennisniveau op YaGooBle.com.
Dit artikel is 30-12-2015 voor het laatst bewerkt.

An Inconvenient Truth

An Inconvenient Truth (Een onbehaaglijke/ongemakkelijke waarheid) is een Amerikaanse documentairefilm over de klimaatverandering, meer bepaald de opwarming van de aarde, geregisseerd door Davis Guggenheim en gepresenteerd door Al Gore, voormalig vicepresident van de Verenigde Staten.

De film werd uitgebracht in mei 2006 en is grotendeels gebaseerd op een multimediapresentatie die Gore al vele jaren geeft als een onderdeel van zijn milieucampagne. Gore schreef ook een boek met dezelfde titel.

Aan de hand van indringende beelden, grafieken en getallen geeft Gore uiting aan zijn ongerustheid over het broeikaseffect en het bagatelliseren van de risico's door vele politici. Volgens Gore zal zowat half Nederland wellicht onder de waterspiegel verdwijnen, naast vele andere rampscenario's over de hele wereld. Toch is Gore geen doemdenker: hij meent dat het beleid kan veranderen en de technologie al beschikbaar is.

Op het einde van de film vraagt Gore de kijkers politici aan te sporen tot actie.

Op 25 februari 2007 kreeg de film van Gore een Oscar, voor Beste documentaire.

Al Gore
Albert Arnold Gore junior (Washington D.C., 31 maart 1948) is een Amerikaanse politicus van de Democratische partij. Van 1993 tot 2001 was hij de 45ste vicepresident van de Verenigde Staten, onder president Bill Clinton. Zelf was hij in 2000 presidentskandidaat, maar hij verloor van de Republikein George W. Bush.

Na zijn nederlaag bij de verkiezingen van 2000, begaf Gore zich op het lucratieve lezingencircuit. Hierbij uit hij voornamelijk zijn bezorgdheid over de ecologische evolutie van onze planeet en de rol van de mens daarin. Gores lezingen vormden de basis voor de documentaire An Inconvenient Truth, een film over het broeikaseffect en de gevolgen voor de mens voor de komende 50 jaar. Deze film was een groot succes in Amerikaanse bioscopen. Het is zelfs de op twee na meest bezochte documentaire ooit in Amerika, na Fahrenheit 9/11 en March of the Penguins. De prent kreeg zeer lovende als kritieken, echter ook kritische kantekeningen uit wetenschappelijke hoek.
Op 25 februari 2007 kreeg deze documentaire tijdens de 79e uitreiking van de Oscars een Oscar voor 'Beste documentaire'. De Oscar werd uitgereikt aan filmmaker Davis Guggenheim.

Websites: GNU Free Documentation License. It uses material from the Wikipedia article http://nl.wikipedia.org/wiki/An_Inconvenient_Truth.


Test je competentie op YaGooBle.com.

Pageviews vandaag: 415.