kunstbus

Ben jij de slimste mens? Test je kennisniveau op YaGooBle.com.
Dit artikel is 18-01-2016 voor het laatst bewerkt.

hyacint

Hyacint

Hyacint of Hyacinthus kan verwijzen naar:

Planten
. Het plantengeslacht hyacint (Hyacinthus).
. Een soort uit dit geslacht: H. orientalis.
. De wilde hyacint (Scilla non-scripta).

Mineraal
. Doorzichtige rode of bruine variƫteit van zirkoon, die soms wordt gebruikt als halfedelsteen.

Personen
. Hyakinthos of Hyacinthus (Lat.), in de Griekse mythologie de geliefde van Apollon. Hij was een Spartaanse prins, een held en een halfgod, de zoon van de muze Clio en de Macedonische koning Pierus. Hij werd vooral vereerd in het Spartaanse Amyclae.
. de heiligen Hyacinthus en Protus, twee martelaren uit de derde eeuw
. de heilige Hyacinthus O.P.(1185-1257), een Poolse dominicaan.

. Hyacinth Bucket uit de televisieserie Schone Schijn.

Hyacint (Hyacinthus)
De hyacint (Hyacinthus orientalis) is een bolgewas uit de aspergefamilie (Asparagaceae). De plant is afkomstig uit het oostelijke Middellandse Zeegebied (Midden-Turkije tot Libanon). De soort bloeit in Nederland buiten van maart tot mei. Een enkel bloempje wordt een nagel genoemd.
De bol heeft een doorsnede van 3-7 cm. De langwerpige bladeren zijn 15-35 cm lang en 1-3 cm breed. Ze groeien vanuit een bladrozet aan de voet van de plant. De centrale stengel draagt twee tot vijftig geurende bloemen en wordt 20-45 cm hoog. De bloeiperiode valt vroeg in het voorjaar.
De hyacint heeft een lange geschiedenis als siergewas. De soort werd oorspronkelijk in het Middellandse Zeegebied geteeld, later in Frankrijk. Nu is Nederland een belangrijk centrum van de hyacintenteelt.
Er zijn meer dan tweeduizend cultivars ontwikkeld. De kleuren variƫren: wit, blauw, geel, roze, rood en paars. Ook is de selectie er op gericht geweest het aantal bloemen per plant te verhogen tot veertig tot honderd bloemen per plant.
De hyacint wordt veel op water in de huiskamer in bloei getrokken. Ook wordt de hyacint wel als snijbloem gebruikt.
De hyacint kan aangetast worden door geelziek (Xanthomonas hyacinthi), dat een bacterieziekte is. De ziekte kan zowel in de bol als op de plant in het veld optreden.


Copyright, This article is licensed under the GNU Free Documentation License. It uses material from the Wikipedia article http://nl.wikipedia.org/wiki/Hyacint
Test je competentie op YaGooBle.com.

Pageviews vandaag: 2246.