kunstbus

Ben jij de slimste mens? Test je kennisniveau op YaGooBle.com.

Joris Luyendijk

Joris Cornelis Luyendijk (Amsterdam, 30 december 1971) is een Nederlandse journalist, gespecialiseerd in de Arabische en islamitische wereld. Luyendijk werd bekend als verslaggever vanuit diverse standplaatsen in het Midden-Oosten.

Website: carrière
Luyendijk volgde het Gemeentelijk Gymnasium Hilversum en studeerde politicologie, geschiedenis, Arabische en religieuze antropologie in Amsterdam, Kansas (Verenigde Staten) en Caïro (Egypte). Zijn studietijd in Caïro in 1995 leverde het boek Een goede man slaat soms zijn vrouw op en een doctoraal religieuze antropologie met specialisatie Arabische wereld. Daarna werd hij, tussen 1998 en 2003, correspondent voor de Volkskrant en Radio 1 in achtereenvolgens Caïro, Beiroet en Oost-Jeruzalem, later ook voor NRC Handelsblad en de NOS. In maart 2001 publiceerde hij Een tipje van de sluier, nog voordat het verband tussen islamisme en terrorisme een breed punt van discussie werd. "Een tipje van de sluier verkocht dan ook voor geen meter, totdat op 11 september 2001 Al-Qaida mij te hulp schoot", aldus Luyendijk. In april 2002 ontving Luyendijk de Gouden Pen voor zijn berichtgeving vanuit het Midden-Oosten na de aanslagen van 11 september.

Sinds 2003 woont hij weer in Amsterdam.

In 2006 en 2007 presenteerde Luyendijk het VPRO-interviewprogramma Zomergasten. Sinds 2007 presenteert hij incidenteel het radioprogramma Met het oog op morgen.

Boeken
. Een goede man slaat soms zijn vrouw (1998)
. Een tipje van de sluier. Islam voor beginners (2001)

2007 Joris Luyendijk wint Publieksprijs met Het zijn net mensen. Beelden van het Midden-Oosten (2006)
Joris Luyendijk is verrassend uit de bus gekomen als winnaar van de NS Publieksprijs met zijn boek Het zijn net mensen.
Dit boek gaat over de onmogelijkheid van goede, objectieve journalistieke berichtgeving in het Midden-Oosten. De problemen die hij beschrijft gaan tevens over de onmogelijkheid van vrijuit spreken in dictaturen en de kracht van propaganda.
Voor Het zijn net mensen sprak Luyendijk met terroristen, stenengooiers, taxichauffeurs, professoren, politici, slachtoffers en hun familie. Met humor en pakkende beelden weet hij duidelijk te maken dat de westerse media 'ons een gefilterd, vervormd en gemanipuleerd beeld van het Midden-Oosten geven'.
Arnon Grunberg, die met Tirza al de Gouden Uyl en de Libris Prijs won, werd door de 'gewone' lezer gepasseerd, evenals Adriaan van Dis (De wandelaar), Kluun (De weduwnaar) en Esther Verhoef (Close-up). Aan de prijs is een geldbedrag van 7500 euro verbonden en een sculptuur van Jeroen Henneman.
Van 2 september tot en met 11 oktober brachten in totaal 35.079 mensen een stem uit; 24 procent ging naar het boek van Luyendijk over zijn ervaringen in de Arabische wereld.
Van het totaal aantal stemmen was 65 procent afkomstig van een vrouw en 35 procent van een man. De meeste stemmen kwamen uit de groep van 61 jaar en ouder.
De NS Publieksprijs werd Luyendijk overhandigd door Geert Mak, zelf al twee keer winnaar van de prijs met De eeuw van mijn vader en In Europa.


Copyright, This article is licensed under the GNU Free Documentation License. It uses material from the Wikipedia article http://nl.wikipedia.org/wiki/Joris_Luyendijk
Test je competentie op YaGooBle.com.

Pageviews vandaag: 1064.