kunstbus

Ben jij de slimste mens? Test je kennisniveau op YaGooBle.com.
Dit artikel is 25-08-2009 voor het laatst bewerkt.

Land van Maas-en-Waal

Het Land van Maas en Waal is een streek in de Nederlandse provincie Gelderland, gelegen tussen de rivieren de Maas en de Waal.

Het gebied ligt ten westen van het Rijk van Nijmegen, ten zuiden van de Betuwe en ten noorden van de provincie Noord-Brabant. De regio omvat twee gemeenten: West Maas en Waal met daarin de woonkernen Alphen, Altforst, Appeltern, Beneden-Leeuwen, Boven-Leeuwen, Dreumel, Maasbommel en Wamel, en Druten dat naast het gelijknamige kerkdorp ook Afferden, Deest en Puiflijk omvat.

Het belangrijkste dorp in het oostelijke deel van het Land van Maas en Waal is Druten, in het westelijke deel is Beneden-Leeuwen het belangrijkste dorp.

Het gebied is pas laat in de twintigste eeuw ontsloten; daarvoor was het relatief geïsoleerd. Dit komt door de natuurlijke barrières die de Waal en de Maas vormen. Wie er niet moet zijn, trekt er ook niet doorheen. De bevolking is overwegend rooms-katholiek, hoewel in de tijd van de Republiek tevergeefs is geprobeerd de reformatie in te voeren. Het was een arm en achtergesteld gebied, van waaruit ook velen zijn weggetrokken.

Het Maas-en-Waals dialect is sterk op het Brabants geënt en redelijk representatief voor het rivierengebied.

Aan het eind van de twintigste eeuw raakt het gebied zeer in trek als overloop van de Randstad. Historische dijkdorpjes zijn gewild bij Nederlanders die rust en ruimte zoeken, maar toch relatief snel in de Randstad willen zijn.

Tijdens de bijna-watersnood van 1995 wordt in het kader van de evacuatie van het Rivierenland een deel van Maas en Waal geëvacueerd. In de jaren daarna worden de dijken, ondanks eerder protest van natuur- en milieubewegingen, verbreed en verhoogd.


Copyright, This article is licensed under the GNU Free Documentation License. It uses material from the Wikipedia article http://nl.wikipedia.org/wiki/Land_van_Maas_en_Waal
Test je competentie op YaGooBle.com.

Pageviews vandaag: 308.