kunstbus

Ben jij de slimste mens? Test je kennisniveau op YaGooBle.com.
Dit artikel is 10-08-2009 voor het laatst bewerkt.

Manneken-Pis-van-Geraardsbergen

Manneken Pis van Geraardsbergen

Het Manneken Pis van Geraardsbergen is een bekend beeldje in Geraardsbergen. De inwoners van Geraardsbergen plaatsten het beeld van een plassende jongen in 1459 op een fontein, ter vervanging van een door Gentenaars gestolen beeld van een leeuw. Het is ouder dan zijn beroemde evenknie in Brussel, die uit 1619 dateert. Dat blijkt uit stadsrekeningen.

Het huidige Manneken Pis is echter niet het origineel meer. Dat ging verloren. Er werd later een ander gemaakt. Dat staat zogezegd onder het pui van het stadhuis, want ook dat is een kopie. Het echte staat in het Manneken-Pis-museum op de markt van Geraardsbergen.

In Geraardsbergen werd in 1984 een Broederschap van het Geraardsbergse Manneken Pis opgericht, met als doel het promoten van het Geraardsbergse Manneken Pis in de wijde wereld.

In 2005 bracht plaatselijke zanger-entertainer Ingo Roberts tijdens de 13de Groot Kapitteldag van het Broederschap van het Geraardsbergse Manneken Pis een parodie op het lied "het kleine café aan de haven", getiteld: "Ons Manneken-Pis".

De tekst ging als volgt (met dank aan Ingo Roberts):

De avondzon valt over straten en pleinen,
Daar staat hij daar trots op de markt,
De mensen die moe in hun huizen verdwijnen,
Maar hij blijft rechtop en hij lacht,
T'oude stadhuis, daar staat onze held,
6 eeuwen, dat heeft men geteld,
Brussel beweert, ik heb de oudste,
Maar wij weten beter, dus, een gouden raad,

Refrein:
Ons aller Manneken-Pis uit Geraardsbergen,
De fierste, de mooiste, de oudste van heel het land,
Ons aller Manneken-Pis uit Geraardsbergen,
Hij blijft de trots, van het Kapittel en van het land.

Markt, stadhuis, fontein of museum,
Eerbetoon, krijgt hij ieder jaar,
Bakkers, schilders, orkest of artiesten,
Voor hem is er nooit bezwaar,
Fier als een man, draagt hij hun pakken,
Of helemaal niets is ook waar,
Brussel beweert, ik heb de oudste,
Maar wij weten beter, dus, een gouden raad,

(herhaal refrein)

Broederschap van het Geraardsbergse Manneken Pis
Het broederschap is in 1984 samen met het Museum van het Geraarsbergse Manneken Pis, opgericht door de Koninklijke Vereniging Voor Vreemdelingenverkeer (Kon.V.V.V.) en de verzamelaarsclub Carto Numisclub (CNC) en heeft tot doel de promotie van het Geraarsbergse Manneken Pis in de wijde wereld.

De stichtende leden van de broederschap waren Eric Bartels, Ernest Daver (voormalig schepen van toerisme van Geraardsbergen), Agnes De Munter (voormalig burgemeester Geraardsbergen), Olav Geerts (voorzitter V.V.V.), Jacques Flamant (voormalig voorzitter CNC), Raf Van Mello & Adam Verschaffel.

Sinds 1993 wordt er elke tweede zondag van juni jaarlijks een kapittelzitting gehouden waarbij nieuwe gezellen en gezellinnen opgenomen worden. Deze zitting wordt traditioneel afgesloten met een Gouden Manneken Pisworp, geënt op de Krakelingenworp. Tussen de geworpen Manneken Pissnoepjes zitten er namelijk twee die diegene die hen vangt recht geeft op respectievelijk een replica op ware grootte van het Geraardsbergs Manneken Pis en als hoofdprijs een gouden Manneken Pis-juweel ter waarde van €250.

Tijdens de zitting van 12 juni 2005 werd onder andere André Denys, gouverneur van Oost-Vlaanderen, opgenomen in de Broederschap.

Het broederschap van het Geraardsbergse Manneken Pis brengt driemaandelijks een tijdschrift uit, genaamd: De Belleman van het Geraardsbergse Manneken Pis.

Het jaar 1999 werd ter ere van het 540-jarig bestaan van het Geraardsbergse Manneken Pis en het 15-jarig bestaan van het Broederschap en het Museum, uitgeroepen tot jaar van het Geraardsbergse Manneken Pis.

Sluikzegel
In 1992 bracht het Broederschap een sluikzegel met het Geraardsbergse Manneken Pis erop uit, als reactie op de uitgave door de Belgische Posterijen van een postzegel met het Manneken Pis van Brussel op.


Copyright, This article is licensed under the GNU Free Documentation License. It uses material from the Wikipedia article http://nl.wikipedia.org/wiki/Manneken_Pis_van_Geraardsbergen
Test je competentie op YaGooBle.com.

Pageviews vandaag: 1100.