kunstbus

Ben jij de slimste mens? Test je kennisniveau op YaGooBle.com.

MI5

De Security Service gewoonlijk genaamd MI-5 is de Britse contraspionagedienst en veiligheidsdienst.

Website: Britse parlementaire democratie te beschermen, maar ook de Britse economische belangen veilig te stellen. Voorts is MI-5 verantwoordelijk voor het bestrijden van zware criminaliteit, zoals militant separatisme, terrorisme en spionage binnen de grenzen van het Verenigd Koninkrijk. MI-5 houdt zich dus voornamelijk met interne veiligheid bezig, terwijl MI6 zich bezighoudt met de externe veiligheid.
Ierland is de enige uitzondering op de regel, omdat het de enige staat is die aan de grenzen van het moederland ligt.

MI-5 is ook bekend onder de naam BOX, omdat het officiƫle oorlogsadres BOX 500 was. Het huidige adres is PO BOX 3255, Londen SW1P 1AE. De basis van MI-5 bevindt zich in het Thames House in Millbank te Londen. De voorgaande hoofdkwartieren waren gelegen in 140 Gower Street (1976-1995), Leconfield House, Curzon Street (1945-1976) en 124-26 Cromwell Road (193?-1937). Gowner en Curzon Streets zijn nu afgebroken.

Niet alleen MI-5 en MI-6 waren actief. Er zijn nog meer z.g. MI-secties geweest die gedurende verschillende decennia - vanaf de Eerste Wereldoorlog actief waren en nu zijn opgeheven. Deze zijn nu veelal ondergebracht bij MI-5 en MI-6 of het GCHQ.

De Britse geheime dienst werd opgericht in 1909 en was betrokken in de strijd tegen Duitse spionnen tijdens de eerste wereldoorlog.

MI6 Secret Intelligence Service
De SIS (Secret Intelligence Service), in de volksmond bekend als MI-6 (Military Intelligence, Section 6), is de Britse buitenlandse inlichtingendienst, de zusterdienst van MI5. Deze inlichtingendienst is opgericht door Mansfield Cumming, die zichzelf "C" noemde en tekende met groene inkt. De leiders van de dienst doen dat tot op de dag van vandaag.

Websaite: Engelse Geheime Dienst, vindt haar oorsprong in het Secret Service Bureau van het leger, waar ze de 6e afdeling van was. Overste Cumming (Sir Mansfield) hield zich bezig met het vergaren van buitenlandse Inlichtingen. Er waren er in totaal 19, waarvan MI5 en MI6 als enige zijn overgebleven omdat zij golden als de "hoofdafdelingen". De rest sloot vaak op hen aan, zoals MI3 die belast was met Scandinaviƫ en MI9 die belast was met Diplomatieke Veiligheid. MI9 is ook betrokken geweest bij het organiseren van de exfiltratie van geallieerde (Britse) militairen die in vijandelijk gebied waren gevangengenomen door de Duitsers.
MI6 heeft haar hoofdkantoor aan de Vauxhall Cross te Londen en kijkt uit over de Theems. Ze is beroemd geworden door vele films, waarvan James Bond de bekendste is.


Copyright, This article is licensed under the GNU Free Documentation License. It uses material from the Wikipedia article http://en.wikipedia.org/wiki/MI5
Test je competentie op YaGooBle.com.

Pageviews vandaag: 2066.