kunstbus

Ben jij de slimste mens? Test je kennisniveau op YaGooBle.com.

Seth Gaaikema

Nederlandse cabaretier, musicalschrijver en vertaler, geboren 11 juli 1939 Uithuizen.

Website: Seth Gaaikema wordt geboren als zoon van twee predikanten. Na een studie Nederlandse Taal- en Letterkunde, waarin hij de doctorandustitel behaalt, gaat hij teksten schrijven, onder meer voor Wim Kan. Zijn eerste eigen optreden als cabaretier is in 1967. Aanvankelijk doet hij dat met een gezelschap, later met een eigen show.

In 1969 komt Seth Gaaikema met zijn eerste programma op oudejaarsavond, 'Heer ik kom hier om te twijfelen'. Zijn doorbraak als cabaretier beleeft hij echter een jaar later, als hij met de oudejaarsconference Tien Miljoen Geboden de tien geboden van Mozes toetst aan de maatschappij van de 70'er jaren. In de jaren tachtig maakt hij oudejaarsconferences voor Veronica. Hij is daarmee een van de weinigen die zich in die tijd waagt aan het politieke cabaret. Ook in de jaren negentig komt hij enkele malen met een oudejaarsconference. Ondanks deze productiviteit krijgt Seth Gaaikema veel kritiek te verduren, zowel van critici als van collega-cabaretiers.

Teksten schrijven gaat Seth Gaaikema echter beter af, en daarvoor krijgt hij verschillende onderscheidingen. Aanvankelijk schrijft hij voor Wim Kan, en sinds 1959 schrijft en vertaalt hij ook teksten voor musicals. Dit begint als de directeur van het Nieuwe de la Mar Theater hem vraagt om een Nederlandse vertaling te maken van de musical My Fair Lady. Daarna volgen Oliver, Kiss Me Kate, Dreigrösschenoper, Les Misérables, The Phantom of the Opera, Evita, Miss Saigon en Chicago. Hij schrijft verder musicals als Swingpop, Publiek, Kuifje en de zonnetempel, Catharine en Adam en Eva (Duitsland).

Seth Gaaikema woont samen met Peter Biemans (programmacoördinator bij Yorin) in Schijndel (N.Br.).


Copyright, This article is licensed under the GNU Free Documentation License. It uses material from the Wikipedia article http://nl.wikipedia.org/wiki/Seth_Gaaikema
Test je competentie op YaGooBle.com.

Pageviews vandaag: 106.