kunstbus

Ben jij de slimste mens? Test je kennisniveau op YaGooBle.com.

Wim de Bie

Willem Philippe (Wim) de Bie (Den Haag, 17 mei 1939) is een Nederlands cabaretier, schrijver en zanger.

De Bie is vooral bekend geworden als onderdeel van het duo Van Kooten en De Bie, dat hij samen met Kees van Kooten vormde en waarmee hij jarenlang op televisie voor de VPRO programma's maakte. De samenwerking tussen Kees en Wim gaat terug tot hun middelbareschooltijd. Ze leerden elkaar kennen op het Dalton Lyceum, waar ze samen een cabaretprogramma hadden. Het cabaretensemble: Cebrah. Het eerste programma heette G.Rapsgewijs. Het tweede programma Te hooi en te grap.

Omdat ze allebei leraar wilden worden, gingen ze na hun eindexamen Nederlands studeren. De Bie stopte er echter al snel mee. In 1961 zag hij een advertentie van de Nederlandse Radio Unie voor een opleiding tot radiocabaretier. Hij verhuisde van Den Haag naar Amsterdam, waar hij ging werken voor de uitgeverij de Arbeiderspers om deze opleiding te kunnen betalen. Vier avonden in de week ging hij naar Hilversum om zijn studie te volgen en na drie jaar was hij een gediplomeerd radiocabaretier. Nog diezelfde zomer (1963) werd hij door Co de Kloet gevraagd om het radio-jongerenprogramma Multiplex te gaan doen.

Het programma werd later omgedoopt tot Uitlaat en weer later werd zijn vriend Kees van Kooten erbij gehaald, waarmee hij de sketch de Clicheemannetjes ging doen. De Clicheemannetjes voerden hun gesprekken altijd bij het biljart. Ze maakten hun televisiedebuut bij Mies Bouwman in 1965 bij Mies-en-scène.

Samen met Kees van Kooten maakte hij veertien keer een Bescheurkalender. De Bie woont in Bussum en werkt tegenwoordig vooral aan zijn weblog Esperanto
1972: Het Gat van Nederland en de oprichting van het Simplisties Verbond
1980: Koot en Bie
1981: Van Kooten en De Bie
1989: Keek op de week
1998: Spreker: Wim de Bie
1999: De Bunker van De Bie

Boeken
1987: Meneer Foppe en het gedoe (verhalen)
1988: De boekcorner van... Goos Verhoef! (roman, de verzamelde lectuurkritieken van een tabakswinkelier)
1988: Schoftentuig (verhalen)
1990: Morgen zal ik mijn mannetje staan (roman)
1992: De liefste van de buis (roman)
1994: Meneer Foppe in zijn blootje (roman)
1995: Meneer Foppe over de rooie (roman)
1997: Different koek! Wim de Bie's talkshowboek (verhalen)

Discografie
Wim de Bie bracht nog enkele solo-CD's uit.
1984: De Bie zingt (alleen uitgebracht als LP)
1990: De Bie zing a capella (CD versie met meer nummers dan de LP)
1996: De fluiten van ver weg: De wereldmuziek der Cananefaten
1997: Marylou (single; B-nummer: Het valt wel mee)

Prijzen
1974 Nipkowschijf voor het Simplisties Verbond
1977 Nipkowschijf voor het Simplisties Verbond
1985 Ere-Nipkowschijf voor het Simplisties Verbond
1990 Henriëtte Roland Holst-prijs, voor het boek Schoftentuig
2005 Zilveren Prichettprijs voor de beste multimediale presentatie voor Bieslog.


Copyright, This article is licensed under the GNU Free Documentation License. It uses material from the Wikipedia article http://nl.wikipedia.org/wiki/Wim_de_Bie
Test je competentie op YaGooBle.com.

Pageviews vandaag: 353.