kunstbus

Ben jij de slimste mens? Test je kennisniveau op YaGooBle.com.
Dit artikel is 02-01-2016 voor het laatst bewerkt.

bezoar

Bezoar

Een bezoar of enteroliet is een vast, steenachtig lichaam dat voorkomt in de maag of in de darm. Een bezoar kan worden veroorzaakt door het inslikken van haar, bijvoorbeeld bij katten en knaagdieren. Soms worden opzettelijk stenen ingeslikt door dieren om hun spijsvertering te verbeteren.

Vroeger dichtte men heilzame kwaliteiten toe aan de bezoar; de steen werd beschouwd als een geneesmiddel tegen alle mogelijke kwalen.

Soms komen bezoars bij de mens voor. Vooral de volgende oorzaken zijn beschreven:
. Trichobezoar: bevat haar, wordt het meest gerapporteerd. Haar wordt blijkbaar nauwelijks in de maag verteerd. Een variant hiervan is: Rapunzel-syndroom: een trichobezoar die niet alleen in de maag zit, maar ook in de twaalfvingerige darm.
. Phytobezoar: een brok plantenresten, belangrijkste oorzaak lijkt tannine. Een frequente oorzaak hiervan is (onrijp) sharonfruit.
. Medicatie
. Poedermelk (babyvoeding)
. Voedsel.
. Ingeslikte steentjes.

Naamgeving
De term bezoar komt oorspronkelijk uit het Perzisch. Het Perzische pâdzahr betekent letterlijk: bescherming tegen gif. De bezoargeit, een roodbruine soort geit die o.a. de bergen van Voor-Azië en op sommige Griekse eilanden voorkomt en vaak dit type maagstenen heeft, is naar de bezoar vernoemd. In de Middeleeuwen werden er magische eigenschappen aan bezoarstenen toegekend. Tegenwoordig wordt de naam bezoar aan alle maagstenen toegekend.

De bezoargeit (Capra aegagrus) is de wilde voorouder van de huisgeit. De bezoargeit komt voornamelijk voor in West-Azië. Britse schrijfster J.K. Rowling komt de bezoar ook voor, en wordt dan gebruikt als tegengif tegen de meeste giftige toverdranken.

Bezoardoos
Holle, ajour bewerkte gouden bol, die rond 1600 door dames aan een ketting om hals of taille werd gedragen en een bezoarsteen van de bezoargeit bevatte. Men schreef in die tijd de steen een grote genezende kracht toe. Voor gebruik maakte men een aftreksel in heet water, waartoe de steen met doos en al in het water werd gelegd.


Copyright, This article is licensed under the GNU Free Documentation License. It uses material from the Wikipedia article http://nl.wikipedia.org/wiki/Bezoar
Test je competentie op YaGooBle.com.

Pageviews vandaag: 28.