kunstbus

Ben jij de slimste mens? Test je kennisniveau op YaGooBle.com.
Dit artikel is 15-02-2009 voor het laatst bewerkt.

Karaat

De karaat is een eenheid welke twee betekenissen kan hebben.

Karaat als massa
De karaat is een eenheid voor massa, die gebruikt wordt voor edelstenen. Het woord is afkomstig van het Griekse woord keration (vrucht van de johannesbroodboom) dat via het Arabisch en Italiaans in het Nederlands kwam. In het verleden hadden verschillende landen hun eigen karaat, die ongeveer overeenkwam met de massa van een johannesbroodboomzaadje, die gebruikt werden op precisieweegschalen vanwege hun constante massa. In 1907 werd de metrische karaat echter vastgesteld op 200 milligram of 1/5 gram.

Karaat
Karaat komt uit het oud-Arabische spraakgebruik en was oorspronkelijk het zaadje van de kuardaboom, dat als gewichtje werd gebruikt.

Karaat als gehalte
De karaat is ook een eenheid waarin het gehalte aan edelmetalen zoals goud in legeringen wordt aangeduid. Een karaat is dan een 24e deel zuiver edelmetaal voor een hoeveelheid legering. 24 karaat is dus zuiver goud, 12 karaat 50% zuiver goud, enzovoort. 1 Karaat komt dus overeen met 4 1/6 procent.


Copyright, This article is licensed under the GNU Free Documentation License. It uses material from the Wikipedia article http://nl.wikipedia.org/wiki/Karaat
Test je competentie op YaGooBle.com.

Pageviews vandaag: 1840.