kunstbus

Ben jij de slimste mens? Test je kennisniveau op YaGooBle.com.
Dit artikel is 15-02-2009 voor het laatst bewerkt.

Kattenoog

Kattenoog kan verwijzen naar een mineraal of een eigenschap van mineralen (kattenoogeffect).

Het mineraal Kattenoog
Kattenoog (of katoog) is een kwarts-variëteit en lijkt op tijgeroog en valkenoog. Maar de insluitsels bestaan uit amfiboliet of serpentienasbest, dit geeft de steen vooral bij bol geslepen stenen een wit, grijs of groene lichtband: het kattenoogeffect. Men onderscheidt beril-, chrysoberil-, saffier-, robijn-, zirkoon-, toermalijn-, opaal- en kwartskattenogen.

Geschiedenis
De namen van deze kwartsen zijn sinds 1876 gangbaar. Ze zijn gebaseerd op de karakteristieke kleur en de glinsterende glans. Kattenogen, werden beschouwd als de beschermers van landbouwers en boeren en dienden als talisman. In vroegere eeuwen waren kattenogen geliefde edelstenen, die men combineerde met diamanten. Na de ontdekking van de grote afzettingen in Zuid-Afrika nam de waarde snel af.

De kattenoog is een van de "negen edelstenen" in de Thaise Orde van de Negen Edelstenen.

Ontstaan: Metamorf gesteente

Voorkomen
De afzetting van katten- en valkenogen in Zuid-Afrika zijn wereldberoemd. De mineralen worden hier sinds 1876 gewonnen in de omgeving van Griaquatown, Oranjerivier in het Door-massief. Ze vormen tientallen centimeters dikke lagen van massief gelaagde gesteenten Jaspislei. Later werd tijgeroog ook in andere staten bekend. Ook in Mexico en West-Australië zijn tijgerogen gevonden, maar hier zijn de insluitsels goethiet of hematiet en worden ze tijgerijzer genoemd. Recentelijk zijn tijgerogen ook gevonden in China, India en Myanmar. Bij valkenogen gaat het in wezen om niet veranderde delen Riebeckiet of crossiet. Afzettingen zijn gevonden in Sri Lanka, India, de VS, Brazilië en Duitsland (Fichtelgebergte).

Bewerking: Facetslijpsel, cabochons, sieraden.

Vergelijkbare mineralen: Chrysoberyl, jadeiet.


Copyright, This article is licensed under the GNU Free Documentation License. It uses material from the Wikipedia article http://nl.wikipedia.org/wiki/Kattenoog_(mineraal)
Test je competentie op YaGooBle.com.

Pageviews vandaag: 72.