kunstbus

Ben jij de slimste mens? Test je kennisniveau op YaGooBle.com.
Dit artikel is 24-12-2009 voor het laatst bewerkt.

Lucas de Groot

Lucas de Groot, ook geschreven als Luc(as) de Groot, (Noordwijkerhout, 21 juni 1963) is een Nederlands letterontwerper en typograaf.

De Groot studeerde tussen 1983 en 1988 aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten (KABK), waar hij o.a. les had van Gerrit Noordzij.

Hij werkte na zijn opleiding bij BRS Premsela (tegenwoordig Edenspiekermann) en doceerde hij aan de kunstacademie in 's-Hertogenbosch. In 1993 vestigde hij zich in Berlijn; eerst om te gaan werken bij MetaDesign, waar hij o.a. een aandeel had in de nieuwe versie van Erik Spiekermann's lettertype FF Meta, en later om samen met Wim Westerveld het typografisch ontwerpbureau FontFabrik op te richten. Ook doceert hij sinds 1997 aan de hogeschool van Potsdam.

De Groot's bekendste lettertypen op het moment zijn Calibri en Consolas, welke met Windows Vista en Microsoft Office worden meegeleverd. Eerdere bekende letters van zijn hand zijn de FF Thesis-serie (met daarin onder meer de families TheSerif, TheSans en TheSansMono), Corpid (o.a. gebruikt in de krant Metro) en Taz (oorspronkelijk ontworpen voor de Duitse krant Die Tageszeitung). Ook heeft hij aan de hand van het logo de huisstijl-letter ontworpen voor Heineken.

Letters ontworpen door De Groot
Calibri en Consolas
Thesis
TheAntiqua
Corpid
Taz
Spiegel
Sun

Externe links
GNU Free Documentation License. It uses material from the Wikipedia article http://nl.wikipedia.org/wiki/Lucas_de_Groot


Test je competentie op YaGooBle.com.

Pageviews vandaag: 482.