kunstbus

Ben jij de slimste mens? Test je kennisniveau op YaGooBle.com.
Dit artikel is 06-04-2008 voor het laatst bewerkt.

Alan Parker

Angel Heart, 1987

Filmregisseur, scriptschrijver en producent, geboren 14 februari 1944 te Londen.

Filmografie
Melody (1971)
The Evacuees (1974)
Bugsy Malone (1976)
Midnight Express (1978)

Fame (1980)
Fame is een Oscarwinnende film uit 1980, onder regie van Alan Parker. Op basis van de film wordt later een televisieserie en een musical gemaakt.
Zeven lessen per dag en een warme maaltijd. Dat is het strenge regime van New York City's High School for the Performing Arts. Keihard werken is aan de orde van de dag en roem is een verre droom voor de tientallen sterren in spe; muzikanten, acteurs en dansers, die zich aan de Fame Academy inschrijven. En dan zijn er ook nog de alledaagse beslommeringen van het leven en de liefde.
Regisseur Alan Parker leverde met Fame andermaal een bruisende muziekfilm af die de levens van vier studenten op de voet volgt en hun successen en ontgoochelingen op sublieme wijze door elkaar weeft. Het kleur- en klankrijke spektakel, dat zes Oscar nominaties en twee Oscars voor soundtrack en titelsong in de wacht sleepte, lanceerde o.a. de carriĆØres van Irene Cara, Paul McCrane (ER) en Barry Miller (Saturday Night Fever). Fame is lichtvoetig en diepgaand tegelijk, met schitterende choreografieĆ«n en de muziek die intussen een moderne klassieker is geworden.
Acteurs: Debbie Allen, Eddie Barth, Irene Cara, Lee Curreri, Laura Dean, Antonia Franceschi
Awards: Academy Award - Best Score
Academy Award - Best Song

Shoot the Moon (1982)
The Wall (Pink Floyd) (1982)
Birdy (1984)
Angel Heart (1987)
Mississippi Burning (1988)
Come See the Paradise (1990)
The Commitments (1991)
The Road to Wellville (1994)
Evita (1996)
Angela's Ashes (1999)
The Life of David Gale (2003)

Als acteur is hij te zien in de documentaires Typically British (1995) en Stanley Kubrick: A life in pictures (2001).

Parker won vijf Academy Awards met Bugsy Malone, Midnight Express en The Commitments. Ook kreeg hij twee Golden Globe-nominaties voor beste regisseur


Test je competentie op YaGooBle.com.

Pageviews vandaag: 124.