kunstbus

Ben jij de slimste mens? Test je kennisniveau op YaGooBle.com.
Dit artikel is 13-07-2008 voor het laatst bewerkt.

Angelina Jolie

Angelina Jolie Inside Actor's Studio Interview (Part 1 Amerikaanse actrice, geboren 4 juni 1975 als Angelina Jolie Voight in Los Angeles.

Angelina Jolie heeft in films als Girl, Interrupted, Gone in 60 Seconds, en Lara Croft: Tomb Raider gespeeld.

Carrière
Hoewel ze voor haar rol in de film Girl, Interrupted in maart 2000 de Oscar voor beste vrouwelijke bijrol won, kreeg Jolie pas in 2001 internationale bekendheid bij het grote publiek door haar rol als Lara Croft in de film Tomb Raider. Tijdens de eerste jaren van haar carrière had Jolie de reputatie van Hollywood-"rebel" dankzij haar openheid in interviews aangaande depressie, automutilatie, biseksualiteit en haar voorliefdes voor tatoeages en messen. Dankzij haar werk als ambassadeur van de UNHCR en de adopties van haar kinderen heeft haar imago een metamorfose ondergaan.

In augustus 2001 werd Jolie benoemd tot ambassadeur van de UNHCR, nadat ze voor de organisatie landen als Sierra Leone en Tanzania had bezocht. Jolie kreeg in 2005 het Cambodjaans staatsburgerschap als dank voor haar inzet voor het milieu in het land. Dit was mogelijk dankzij een decreet van koning Norodom Sihamoni.

Biografie
De vader van Angelina Jolie is de acteur Jon Voight, bekend door zijn rollen in films als Midnight Cowboy en Coming Home, waar hij een Academy Award voor won. Haar moeder was voormalig fotomodel en actrice Marcheline Bertrand, die in 2007 op 56-jarige leeftijd overleed aan eierstokkanker. Haar ouders gingen uit elkaar toen ze een jaar oud was en scheidden twee jaar later. Ze heeft een twee jaar oudere broer, James Haven, met wie ze een zeer hechte band heeft. Jolie heeft al een aantal jaar geen persoonlijk contact meer met haar vader. In 2002 liet ze zelfs de familienaam Voight van haar naam verwijderen; sindsdien is "Angelina Jolie" haar wettelijke naam.

Jolie is twee keer getrouwd geweest: met acteur Jonny Lee Miller (1996-1999) en met acteur Billy Bob Thornton (2000-2003). Sinds 2005 heeft Jolie een relatie met acteur Brad Pitt. Het paar heeft drie adoptiekinderen, Maddox Chivan, Pax Thien, en Zahara Marley, een biologische zoon, Knox Leon en twee biologische dochters, Shiloh Nouvel en Vivienne Marcheline. Hun kinderen dragen de achternaam Jolie-Pitt.

. In maart 2002 adopteerde Jolie zoon Maddox (geboren 5 augustus 2001 als Rath Vibol in Cambodja) met haar toenmalige echtgenoot Billy Bob Thornton. Na de scheiding kreeg Jolie de volledige voogdij over het kind toegewezen.
. In juli 2005 adopteerde Jolie dochter Zahara (geboren 8 januari 2005 als Tena Adam in Ethiopië). Hoewel Pitt aanwezig was bij de overdracht van het kind nam hij geen deel aan het adoptieproces.
. In januari 2006 kondigde Jolie aan dat ze zwanger was van Pitt, en op 27 mei 2006 beviel ze in Namibië via een keizersnede van dochter Shiloh. Exclusieve foto's van de baby werden verkocht voor de recordbedragen van $4,1 miljoen aan het Amerikaanse tijdschrift People en $3,5 miljoen aan het Britse Hello!. De opbrengsten van de foto's gingen naar goede doelen.
. In 2006 adopteerde Pitt haar kinderen Maddox en Zahara.
. In maart 2007 adopteerde Jolie de toen drie-en-een-half jaar oude Pax (geboren 29 november 2003 als Pham Quang Sang in Vietnam). Conform de Vietnamese adoptiewet was de ongetrouwde Jolie genoodzaakt het kind als alleenstaande moeder te adopteren; Pitt adopteerde Pax later dat jaar in Amerika.
. Op 12 juli 2008 beviel Angelina Jolie door middel van een keizersnede, van hun twee-eiige tweeling: Knox Léon en Vivienne Marcheline. Knox Léon weegt 2,27 kilogram en Vivienne Marcheline 2,28 kilogram. Moeder en tweeling maakt het goed.


Copyright, This article is licensed under the GNU Free Documentation License. It uses material from the Wikipedia article http://nl.wikipedia.org/wiki/Angelina_Jolie
Test je competentie op YaGooBle.com.

Pageviews vandaag: 1204.