kunstbus

Ben jij de slimste mens? Test je kennisniveau op YaGooBle.com.

Ben Kingsley

Ben Kingsley, geboren als Krishna Bhanji (Scarborough (North Yorkshire), 31 december 1943) is een Brits acteur. Hij is de zoon van Harji Bhanji, een Indiase dokter uit Kenia, en Anna Lyna Mary, een model en actrice. Een van zijn grootouders van moederszijde was een Joodse immigrant uit Rusland.

Levensloop
Hij groeide op in Pendlebury in Salfors. Later verhuisde hij naar Lancashire. Hij begon zijn acteercarrière toen hij regelmatig op zijn school, de Manchester Grammar School, optrad als toneelspeler. Hij wilde eigenlijk filmacteur worden. Toch deed hij in 1977 nog mee aan het toneelstuk Volpone van Ben Johnson. Rond die tijd besloot hij zijn Indiase naam te veranderen in zijn huidige naam.

Fear Is the Key uit 1972 was het filmdebuut van Kingsley, enkele jaren later was hij te zien de soap Coronation Street. In 1982 werd Kingsley op slag wereldberoemd toen hij Mahatma Gandhi speelde in Gandhi, de bioscoopfilm over diens leven. Voor zijn titelrol kreeg hij een Academy Award in de categorie Beste acteur. De film zelf sleepte acht Oscars in de wacht.
Behalve in deze speelde hij in talloze soorten films, onder meer in de befaamde rolprent van Steven Spielberg over de Holocaust, Schindler's List uit 1993. In het lichtvoetige genre was hij onder andere van de partij in de komische film Without a Clue uit 1988, een parodie op de Sherlock Holmes-films waarin niet Sherlock Holmes (gespeeld door Michael Caine) maar diens assistent dr. Watson (gespeeld door Kingsley) over speurdersgaven blijkt te bezitten wat tot allerlei grappige verwikkelingen leidt. En in het sciencefictiongenre gaf hij acte de présence in bijvoorbeeld Species uit 1995. Ook werkte hij mee als stemacteur aan het videospel Ceremony of Innocence (1997).

Zijn meest recente optreden is in de maffiakomedie You Kill Me die in de loop van 2007 in première zal gaan en waarin hij een Amerikaanse maffialeider vertolkt.

Filmprijzen
Behalve voor de bovengenoemde film Gandhi ontving hij nog diverse andere filmprijzen. Voor de film Bugsy uit 1991 werd Kingsley genomineerd voor een Oscar voor "'Best Supporting Actor". Voor de films Sexy Beast (2001) en House of Sand and Fog (2003) werd hij opnieuw genomineerd voor een Oscar. In 2001 won hij een Crystal Globe Award vanwege zijn bijdragen aan de wereldwijde film. En in 2006 werd hij genomineerd voor een Emmy Award voor zijn rol in de televisiefilm Mrs. Harris.

Sir Ben
In 2001 werd hij geridderd door koningin Elizabeth vanwege zijn grote verdiensten voor de film. Sindsdien mag hij zich "Sir" laten noemen en tegen de gewoonte in de cinemawereld in wordt hij daar graag aan herinnerd. Alleen op de aftiteling van films mag de toevoeging achterwege blijven. Collega's spreken soms van een obsessie als hij zich op de set laat aanspreken met 'Sir Ben', maar Kingsley zelf wijt het aan het racisme dat zijn jeugd tekende: "I think it's a reflection of how an uncomfortable childhood can lead to high achievement" (vertaald: 'Ik denk dat het een weerspiegeling is van de manier waarop een ongemakkelijke jeugd kan leiden tot grote prestaties').[1] Maar toen de toevoeging zelfs op een poster verscheen voor de film Lucky Number Slevin, zei hij geschrokken te zijn en uitte hij excuses.[2]

Familie-aangelegenheden
Ben Kingsley heeft vier kinderen, Thomas en Jasmine Bhanji (van actrice Angela Morant) en Edmund en Ferdinand Kingsley (van regisseusse Alison Sutcliffe). De laatste twee zijn allebei ook acteurs. Vrij recent scheidde Kingsley van de Duitse Alexandra Christman. Tegenwoordig woont hij in de Engelse plaats Spelsbury.

Filmografie
2007 - You Kill Me - Frank Falenczyk
2007 - The Last Legion - Ambrosinus
2006 - Lucky Number Slevin - Schlomo
2006 - The Sopranos - Als zichzelf, episode 72, "Luxury Lounge"
2005 - BloodRayne - Kagan
2005 - Mrs. Harris - Herman Tarnower
2005 - Oliver Twist - Fagin
2005 - A Sound of Thunder - Charles Hatton
2004 - Suspect Zero - Benjamin O'Ryan
2004 - Thunderbirds - The Hood
2003 - House of Sand and Fog - Behrani
2002 - Tuck Everlasting - Man in the Yellow Suit
2002 - The Triumph of Love - Hermocrates, naar het toneelstuk van Marivaux
2001 - AI: Artificial Intelligence - Specialist, stem
2001 - Sexy Beast - Don Logan
2001 - Anne Frank: The Whole Story - Otto Frank
2000 - Islam: Empire of Faith - Verteller, alleen stem
2000 - Rules of Engagement - Ambassador Mourain
2000 - What Planet Are You From? - Graydon
1999 - Alice in Wonderland (TV) - Major Caterpillar
1997 - The Assignment (TV) - Amos
1996 - Twelfth Night - Feste
1995 - Joseph - Potiphar
1995 - Species - Xavier Fitch
1995 - Moses - Moses
1994 - Death and the Maiden - Dr. Roberto Miranda
1993 - Schindler's List - Itzhak Stern
1993 - Dave - Vice President Nance
1993 - Searching for Bobby Fischer - Bruce Pandolfini
1992 - Sneakers - Cosmo
1991 - Bugsy - Meyer Lansky, film van Barry Levinson
1989 - Murderers Among Us: The Simon Wiesenthal Story - Simon Wiesenthal
1990 - The 5th Monkey - Cunda
1988 - Testimony - The Story of Shostakovich - Dmitri Shostakovich
1988 - Without a Clue - Dr. John Watson
1988 - Pascali's Island - Basil Pascali
1987 - Maurice - Lasker-Jones
1987 - The Secret of the Sahara (miniseries) - Sholomon
1986 - Turtle Diary - William Snow, screenplay van Harold Pinter
1985 - Harem - Selim, Franse film met Nastassja Kinski
1985 - Silas Marner: The Weaver of Raveloe - Silas Marner
1983 - Betrayal - Robert, verfilming van het toneelstuk van Harold Pinter
1982 - Gandhi - Mahatma Gandhi


Copyright, This article is licensed under the GNU Free Documentation License. It uses material from the Wikipedia article http://nl.wikipedia.org/wiki/Ben_Kingsley
Test je competentie op YaGooBle.com.

Pageviews vandaag: 462.