kunstbus

Ben jij de slimste mens? Test je kennisniveau op YaGooBle.com.

Brigitte Bardot

Brigitte Bardot, ook wel BB genoemd, (Parijs, 28 september 1934) is een Frans fotomodel, actrice en zangeres. Als "stoeipoes" wordt ze beschouwd als de belichaming van de jaren '50.

Bardot, een dochter van een industrieel, begon met modellenwerk toen ze 15 jaar oud was. In 1952 was ze voor het eerst te zien op het witte doek in Le Trou Normand. In hetzelfde jaar trouwde ze op 18-jarige leeftijd met regisseur Roger Vadim. Ze scheidde in 1957 van hem en trouwde later met acteur Jacques Charrier (1959-1962), de Duitse miljonair Gunther Sachs (1966-1969) en de Franse, rechtse politicus Bernard d'Ormale (1992-heden).
Bardot heeft ook beruchte relaties gehad met Serge Gainsbourg (zanger), Sacha Distel en Jean-Louis Trintignant (acteur).

Sinds de jaren '70 doet Bardot veel werk als dierenrechtenactiviste. Ook maakt zij zich sterk voor het behoud van de natuur van het schiereiland achter St. Tropez. Haar controversiële en openhartige meningen over zaken als immigratie, de islam en homoseksualiteit hebben haar reputatie in de loop der jaren sterk beïnvloed.

Ze heeft één kind, Nicolas-Jacques Charrier (geboren in 1960).

Filmografie
1952:Manina, la fille sans voile - Manina
1952:Les Dents longues - La femme du témoin au mariage/Marriage Witness
1952:Le Trou normand - Javotte Lemoine
1953:Le Portrait de son père - Domino
1953:Un acte d'amour - Mimi
1954:Tradita - Anna
1954:Si Versailles m'était conté - Mademoiselle de Rozille
1955:La Lumière d'en face - Olivia Marceau
1955:Futures vedettes - Sophie
1955:Le Fils de Caroline chérie - Pilar d'Aranda
1955:Doctor at Sea - Hélène Colbert
1955:Les Grandes manoeuvres - Lucie
1956:La Mariée est trop belle - Chouchou
1956:Helen of Troy - Andraste
1956:Cette sacrée gamine - Brigitte Latour
1956:Mio figlio Nerone - Poppea
1956:En effeuillant la marguerite - Agnès Dumont
1956:Et Dieu... créa la femme - Juliette Hardy
1957:Une parisienne - Brigitte Laurier
1958:Les Bijoutiers du clair de lune - Ursula
1958:En cas de malheur - Yvette Maudet
1959:La Femme et le pantin - Eva Marchand
1959:Babette s'en va-t-en guerre - Babette
1959:Voulez-vous danser avec moi? - Virginie Dandieu
1960:L'Affaire d'une nuit - Vrouw in Restaurant
1960:La Vérité - Dominique Marceau
1961:La Bride sur le cou - Sophie
1961:Amours célèbres - Agnès Bernauer
1962:Vie privée - Jill
1962:Le Repos du guerrier - Geneviève Le Theil
1963:Le Mépris - Camille Javal
1964:Une ravissante idiote - Penelope Lightfeather
1965:Viva Maria! - Maria I
1966:Marie Soleil - Cameo
1966:Masculin féminin: 15 faits précis - Meisje in koppel
1967:À coeur joie - Cecile
1968:Histoires extraordinaires - Giuseppina
1968:Shalako - Countess Irina Lazaar
1969:L'Ours et la poupée - Felicia
1969:Les Femmes - Clara
1970:Les Novices - Agnès
1971:Boulevard du rhum - Linda Larue
1971:Les Pétroleuses - Louise
1973:Don Juan ou Si Don Juan était une femme... - Jeanne
1973:L'Histoire très bonne et très joyeuse de Colinot Trousse-Chemise - Arabelle


Copyright, This article is licensed under the GNU Free Documentation License. It uses material from the Wikipedia article http://nl.wikipedia.org/wiki/Brigitte_Bardot
Test je competentie op YaGooBle.com.

Pageviews vandaag: 340.