kunstbus

Ben jij de slimste mens? Test je kennisniveau op YaGooBle.com.

John Cleese

John Cleese als Basil Fawlty in Fawlty Towers

John Marwood Cleese (Weston-Super-Mare (Verenigd Koninkrijk), 27 oktober 1939) is een Brits acteur, komiek en filmmaker.

Website: Monty Python's Flying Circus (1969-1974) met zijn absurde humor.

Samen met zijn toenmalige echtgenote Connie Booth maakte hij de legendarische televisiereeks Fawlty Towers (1975-1979) waarin hij zelf de hoteleigenaar Basil Fawlty speelde, en zijn vrouw het kamermeisje Polly. In de aflevering 'The Germans' komt een van de 'silly walks' opnieuw tot leven ("I'll do the funny walk").

'silly walks'

The Ministry of Silly Walks (Ministerie van rare loopjes) is een sketch uit aflevering 14 van Monty Python's Flying Circus, getiteld Face the Press, voor het eerst uitgezonden in 1970. In Monty Python Live at the Hollywood Bowl werd een verkorte versie uitgevoerd.
De sketch draait om de Minister (John Cleese) van een fictief Brits departement dat toezicht houdt op de ontwikkeling en subsidiëring van rare loopjes (silly walks).

In Nederland werd Cleese eind jaren zeventig eveneens bekend door een aantal bioscoopreclames waarin hij een sterk op Basil Fawlty gelijkende straatinterviewer speelde die voorbijgangers vroeg naar de bekendheid van de Postgiro (tegenwoordig: Postbank): "Do you use Giroblauw?" De voorbijganger had steevast nog nooit van Giroblauw gehoord, waarna Cleese hem er desnoods met geweld toe bewoog om te zeggen dat Giroblauw geweldig was. "There you have it: Giroblauw, absolutely wonderful."

Monty Python kwam in 1979 weer bijeen om de satirische film Life of Brian te maken, en in 1983 voor Monty Python's The Meaning of Life.

Later speelde Cleese mee in enkele andere speelfilms, waaronder de door hemzelf geschreven en geproduceerde films A Fish Called Wanda (1988) en Fierce Creatures (1997). Hij speelde de rol van R in de James Bond-film The World Is Not Enough en vervolgens Q in Die Another Day.

Minder bekend zijn zijn rollen in instructiefilms voor commerciële trainingen. Het haarfijn vastleggen van typische gewoonten, in humoristische vorm met een serieuze ondertoon, werd gebruikt om medewerkers in organisaties te confronteren met zichzelf. Deze films zijn in Nederland en België beschikbaar via TFC Training Facilities Center. Beroemd werd de trainingsfilm "Op beurzen niet te kijk staan".

De maki Avahi cleesei is naar hem genoemd ter ere van zijn behandeling van zaken die met natuurbescherming te maken hebben in films als Fierce Creatures en documentaires als Born to be Wild: Operation Lemur With John Cleese.

In juni 2006 kondigt Cleese aan te stoppen met het spelen in en schrijven van sitcoms. Als reden geeft hij zijn leeftijd en het feit dat het toch nooit beter kan worden dan Fawlty Towers. Wél wil hij nog een boek schrijven over de geschiedenis van de comedy.

Sinds kort lijkt Cleese zich echter meer toe te leggen op het doen van stemmen voor films en tekenfilms, waaronder in Charlotte's Web (2006) de stem van Samuel en in Shrek 3 (2007) de stem van Koning Harold.


Copyright, This article is licensed under the GNU Free Documentation License. It uses material from the Wikipedia article http://nl.wikipedia.org/wiki/John_Cleese
Test je competentie op YaGooBle.com.

Pageviews vandaag: 92.