kunstbus

Ben jij de slimste mens? Test je kennisniveau op YaGooBle.com.

Jos Stelling

Jos Stelling (Utrecht, 16 juli 1945)

Nederlandse regisseur

autodidact verraste Jos Stelling in 1974 de wereld met Mariken van Nieumeghen. Zijn bewerking van het bekende Middeleeuwse blijspel had niet alleen succes in Nederland, in mei 1975 werd de film geselecteerd voor het competitie-programma van Cannes. Door Mariken van Nieumeghen is de internationale positie van Jos Stelling gevestigd. Zijn volgende films, Elckerlyc (1975) en Rembrandt Fecit 1669 (1977) waren eveneens historische excursies.

Elckerlyc
Net als in Mariken van Nieumeghen (1974) werkte Stelling in Elckerlyc met amateurs. De rol van Elckerlyc wordt vertolkt door George Bruens, amateurtoneelspeler uit Utrecht.

Sinds 1978 heeft Jos Stelling in Utrecht een filmtheater, Springhaver.

In 1981 nam Jos Stelling initiatief voor de Nederlandse Filmdagen. Oorspronkelijk gepland als een samenkomst van makers die elkaars' films zouden zien en prijzen toekennen. Het werd al snel een publieksfestival waarin Stelling tot 1991 nauw bij de organisatie betrokken was.

In de jaren tachtig regisseerde Jos Stelling De Pretenders, De Illusionist (met Freek De Jonge) en De Wisselwachter.

De Vliegende Hollander, zijn versie van beruchte legende, zag het licht in 1995.

in 1996 werd zijn korte film De Wachtkamer bekroond met de Gouden Roos van Montreux en de Gouden Griffioen van St. Petersburg.

Voor zijn verdiensten op cultureel gebied is hij in 1996 benoemd tot 'Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw'.

Momenteel runt hij een centrum voor film- en beeldcultuur in Utrecht, het Louis Hartlooper Complex.

Voor zijn films is Stelling vele malen bekroond, onder andere met vier gouden kalveren (de Nederlandse Oscars): De Illusionist (1983), De Wisselwachter (1986) en de korte film De Wachtkamer (1996), twee gouden gryphons (St Petersburg) een Gouden Roos in Montreux, een Lifetime Achievement Award in Waterville, Maine (USA) en voor Major Achievement in World Cinema in Tsjechie.

In 1995 begon hij aan een trilogie van erotische verhalen. De trilogie werd voltooid in 2003 en werd tijdens de Filmdagen in Utrecht bejubeld door pers en publiek.

Filmografie
1974 - Mariken van Nieumeghen
1975 - Elkerlyc
1977 - Rembrandt fecit 1669
1981 - De Pretenders
1984 - De Illusionist
1986 - De Wisselwachter
1995 - De Vliegende Hollander
1996 - De Wachtkamer
1999 - No Trains No Planes
2000 - The Gas Station
2003 - The Gallery

In voorbereiding: de speelfilm Duska

Websites: us.imdb.com


Test je competentie op YaGooBle.com.

Pageviews vandaag: 9.