kunstbus

Ben jij de slimste mens? Test je kennisniveau op YaGooBle.com.

Leonardo DiCaprio



Leonardo Wilhelm DiCaprio (Hollywood, Californië, 11 november 1974) is een Amerikaanse acteur. Hij is de zoon van George DiCaprio, een uitgever van stripverhalen, en Irmelin Indenbirken, een Duitse vrouw die tijdens haar jeugd naar Amerika verhuisde. De achternaam van de acteur is Italiaans voor afkomstig van Capri. De voornaam Leonardo is dan weer een verwijzing naar de bekende kunstenaar Leonardo Da Vinci. Volgens DiCaprio zelf werd hij zo genoemd omdat zijn moeder hem voor het eerst voelde in haar buik toen zij een schilderij van de kunstenaar aanschouwde in een museum in Italië.

DiCaprio volgde al op jonge leeftijd acteercursussen. Hij deed zijn eerste auditie in 1988, en speelde in een aantal reclamespots en soaps. Zijn eerste grote rol was in de televisieserie Parenthood waarin hij in drie afleveringen verscheen.

Hierna verscheen hij in de populaire serie Growing Pains die ook op de Nederlandse en Belgische televisie te zien is geweest. Door zijn ervaring in televisie was hij klaargestoomd voor een filmrol, en de kans voor hem kwam in 1992 toen hij werd gevraagd voor een rol in This Boy's life naast Robert de Niro. What's Eating Gilbert Grape (1993) leverde DiCaprio een Golden Globe nominatie en Oscarnominatie voor Beste Bijrol op. Ook met Titanic en Catch Me if you Can werd hij voor een Golden Globe genomineerd. In 2004 werd hij genomineerd voor een Oscar voor de rol van Howard Hughes in de biografische film The Aviator. In 2006 kreeg hij zijn derde Oscarnominatie, ditmaal voor zijn rol in Blood Diamond (2006).

Door zijn rollen in William Shakespeare's Romeo + Juliet en Titanic veroverde DiCaprio in de jaren negentig menig tienerhart en werd hij als een idool gezien.

Naast zijn acteerwerk speelt milieuzorg ook een grote rol in zijn leven, en hij heeft hierover Bill Clinton geïnterviewd. Zijn website leonardodicaprio.org is gewijd aan het milieu op wereldwijd niveau. Bovendien was hij producer en verteller van 11th Hour, een documentaire over het milieu.

Het gerucht ging dat Leonardo ook een tijdje aan cocaine zat, maar vlak voor het begin van de opnames van Titanic zou hij zijn afgekickt.

Filmografie
2008 The Rise of Theodore Roosevelt
2008 The Chancellor Manuscript
2008 Revolutionary Road
2008 Body of Lies
2006 Blood Diamond
2006 The Departed
2004 The Aviator
2002 Catch Me if you Can
2002 Gangs of New York
2001 Don's Plum
2000 The Beach
1998 Celebrity
1998 The Man in the Iron Mask
1997 Titanic
1996 Marvin's Room
1996 Romeo + Juliet
1995 Total Eclipse
1995 The Basketball Diaries
1995 The Quick and the Dead
1994 The Foot Shooting Party
1993 What's Eating Gilbert Grape
1993 This Boy's Life
1992 Poison Ivy
1991 Critters 3


Copyright, This article is licensed under the GNU Free Documentation License. It uses material from the Wikipedia article http://nl.wikipedia.org/wiki/Leonardo_DiCaprio
Test je competentie op YaGooBle.com.

Pageviews vandaag: 4642.

Tweets by kunstbus