kunstbus

Ben jij de slimste mens? Test je kennisniveau op YaGooBle.com.

Marcello Mastroianni

Italiaanse acteur, geboren 28 september 1924 - overleden 19 december 1996.

Marcello Vincenzo Domenico Mastroianni werd geboren in Fontana Liri, een klein dorpje in de Apennijnen, maar groeide op in Turijn en Rome. Tijdens de Tweede Wereldoorlog zat Mastroianni gevangen in een Nazi-kamp, maar hij wist te ontsnappen en zich schuil te houden in Venetië.

In 1945 begon hij te werken bij een filmbedrijf en nam hij acteerlessen. In 1947 debuteerde hij met de film I Miserabili (naar Victor Hugo's Les Misérables). Al snel werd hij internationaal bekend. Hij was o.a. te zien in Big Deal on Madonna Street en La Dolce Vita (1960) van Federico Fellini, waarin hij naast Anita Ekberg speelde. Ook was hij te zien in de film 8½.

Mastroianni was getrouwd met de Italiaanse actrice Flora Carabella (1926-1999). Samen hadden ze één kind. Mastroianni had ook een dochter (Chiara Mastroianni) bij zijn maîtresse Catherine Deneuve. Zowel Catherine Deneuve als Chiara Mastroianni waren bij het sterfbed van Mastroianni aanwezig.

Mastroianni werd drie keer genomineerd voor een Oscar voor de beste acteur, in 1963, 1978 en 1988.

Filmografie:
Voyage au début du monde - 1997
Trois vies et une seule mort - 1995
Un, deux, trois, soleil - 1994
Prêt-à-Porter - 1994
Stanno tutti bene - 1990
Intervista - 1987
Ginger e Fred - 1985
Le général de l'armée morte - 1983
La pelle (Liliana Cavani, 1981)
La terrazza - 1980
La Città delle donne - 1980
L'ingorgo, una storia impossibile - 1978
Una giornata particolare - 1977
Touche pas à la femme blanche - 1974
Allonsanfan - 1974
Salut l'artiste - 1973
La grande bouffe - 1973
Che? - 1972
Roma - 1972
Scipione detto anche l'africano - 1971
Dramma della gelosia - 1970
Block-notes of a director - 1968
Lo straniero - 1967
Matrimonio all'italiana - 1964
Otto e mezzo Fellini, 1963
Divorzio all'italiana - 1962
fantasmi a Roma - 1961
La notte - 1961
Il Bell'Antonio - 1960
La Dolce Vita Fellini, 1960
I soliti ignoti - 1958
Le notti bianche - 1957
La fortuna di essere donna - 1956
Cronache di poveri amanti - 1954


Test je competentie op YaGooBle.com.

Pageviews vandaag: 289.