kunstbus

Ben jij de slimste mens? Test je kennisniveau op YaGooBle.com.

Marlon Brando

Marlon Brando (Omaha (Nebraska), 3 april 1924 – Los Angeles, 1 juli 2004) was een Amerikaans filmacteur.

Brando werd geboren in Omaha (Nebraska) als zoon van een fabrikant en een drankverslaafde amateuractrice. Hij is van gemengde afkomst: Brits, Frans, Iers en Nederlands. Hij werd van diverse scholen gestuurd, en vertrok naar New York waar hij method acting studeerde aan de New School en bij Lee Strasberg en Stella Adler. Een minder bekend feit is dat Marlon Brando biseksueel was. Zo deelde hij het bed met o.a. Marilyn Monroe en Grace Kelly, maar ook met James Dean, James Baldwin, Burt Lancaster en Leonard Bernstein.

In de jaren vijftig vestigde hij de aandacht op zich met films als A Streetcar Named Desire en On the Waterfront, waarvoor hij een Oscar ontving. Brando's acteerstijl had grote invloed op acteurs als Paul Newman, James Dean, Robert de Niro en vele anderen.

Brando weigerde een Oscar als beste acteur in The Godfather in 1972. In plaats daarvan stuurde hij de Indiaanse Sacheen Littlefeather naar de uitreiking als protest tegen de manier waarop Hollywood de Indianen afspiegelde in films. In 1979 speelde hij de rol van kolonel Walter Kurtz in Apocalypse Now. Hij was erg dik geworden en wilde daarom alleen in het schemerduister worden gefilmd.

In de jaren tachtig trok Brando zich terug op zijn privé-eiland Tetiaroa, ten noorden van Tahiti, maar in de jaren negentig speelde hij in diverse matige films. Hij was het acteren gaan haten, liep van de set weg als iets hem niet beviel, en weigerde voor sommige films zijn rol te leren of het script zelfs maar in te zien.

Brando was driemaal gehuwd en had elf kinderen. Zijn zoon Christian pleegde in 1990 een moord op de vriend van zijn dochter Cheyenne. Zij pleegde vijf jaar later zelfmoord.

Hij leed al geruime tijd aan longfibrose toen hij op 80-jarige leeftijd in het UCLA Medical Center te Los Angeles overleed aan longproblemen.

Filmografie
1950 - The Men
1951 - A Streetcar Named Desire
1952 - Viva Zapata!
1953 - Julius Caesar
1954 - The Wild One
1954 - On the Waterfront
1954 - Desirée
1955 - Guys and Dolls
1956 - The Teahouse of the August Moon
1957 - Sayonara
1958 - The Young Lions
1959 - The Fugitive Kind
1961 - One-Eyed Jacks
1962 - The Mutiny on the Bounty
1963 - The Ugly American
1964 - Bedtime Story
1965 - Morituri
1966 - The Chase
1966 - The Appaloosa
1967 - A Countess from Hongkong
1967 - Reflections in a Golden Eye
1968 - Candy
1968 - The Night of the Following Day
1969 - Queimada
1972 - The Godfather
1972 - Last Tango in Paris
1972 - The Nightcomers
1976 - The Missouri Breaks
1978 - Superman
1978 - Raoni
1979 - Apocalypse Now
1980 - The Formula
1989 - A Dry White Season
1990 - The Freshman
1992 - Christopher Columbus: The Discovery
1995 - Don Juan DeMarco
1996 - The Island of Dr. Moreau
1997 - The Brave
1998 - Baseketball
1998 - Free Money
2001 - The Score


Copyright, This article is licensed under the GNU Free Documentation License. It uses material from the Wikipedia article http://nl.wikipedia.org/wiki/Marlon_Brando
Test je competentie op YaGooBle.com.

Pageviews vandaag: 396.