kunstbus

Ben jij de slimste mens? Test je kennisniveau op YaGooBle.com.

Matt Damon



Matthew Paige Damon (8 oktober 1970, Cambridge USA) is een Amerikaanse acteur. In 1988 speelde hij in de film Mystic Pizza, nadat hij zich had ingeschreven bij een castingbureau. Ondertussen was Damon bezig met het studeren van Engelse literatuur. In de jaren erna speelde hij wat kleinere rollen, zoals met Ben Affleck in School Ties. Na die rol wist hij zeker dat hij acteur wilde worden. Hij verhuisde naar Los Angeles.

In 1996 speelt Damon in de film Courage Under Fire. Hij moest voor deze film veel afvallen, maar bewees in deze film goed te kunnen acteren. Vervolgens mocht hij spelen in The Rainmaker, van regisseur Francis Ford Coppola. Na die rol brak Damon door als acteur.

Daarna was hij in veel succesvolle films te bewonderen, waaronder Good Will Hunting (1997), die hij samen met Ben Affleck maakte. Hiervoor won hij de Oscar voor het beste scenario. Ook in de jaren erna speelt Damon in het de ene succesfilm na de andere, waaronder Ocean's Eleven (2001), The Bourne Identity en Ocean's Twelve.

Op 9 december 2005 trad Matt Damon in het huwelijk met zijn Argentijnse vriendin Luciana Bozan. Daarvoor had hij relaties met Winona Ryder (1997-2000) en Minnie Driver.

Op 25 juli 2006 kreeg Matt Damon een ster op de beroemde Hollywood Walk of Fame.

Filmografie:
Jaar Titel, Rol
1988 Mystic Pizza, Steamer
1990 Rising Son, Charlie Robinson
1992 School Ties, Charlie Dillon
1993 Geronimo: An American Legend 2nd Lt. Britton Davis
1995 The Good Old Boys, Cotton Calloway
1996 Courage Under, Fire Specialist Ilario
1996 Glory Daze, Edgar Pudwhacker
1997 Chasing Amy, Shawn Oran
1997 The Rainmaker, Rudy Baylor
1997 Good Will Hunting, Will Hunting
1998 Saving Private Ryan, Private James Francis Ryan
1998 Rounders, Mike McDermott
1999 Dogma, Loki
1999 The Talented Mr. Ripley, Tom Ripley
2000 The Legend of Bagger Vance, Rannulph Junuh
2000 Finding Forrester, Steven Sanderson
2000 All the Pretty Horses, John Grady Cole
2001 Ocean's Eleven, Linus Caldwell
2002 Gerry, Gerry
2002 The Bourne Identity, Jason Bourne
2002 Confessions of a Dangerous Mind, Matt
2003 Stuck On You, Bob
2004 EuroTrip, Donny
2004 Jersey Girl, PR Executive
2004 The Bourne Supremacy, Jason Bourne
2004 Ocean's Twelve, Linus Caldwell
2005 The Brothers Grimm, Wilhelm Grimm
2005 Syriana, Bryan Woodman
2006 The Departed, Colin Sullivan
2006 The Good Shepherd, Edward Wilson
2007 Ocean's Thirteen, Linus Caldwell
2007 The Bourne Ultimatum, Jason Bourne
2007 Margaret, Mr. Aaron


Copyright, This article is licensed under the GNU Free Documentation License. It uses material from the Wikipedia article http://nl.wikipedia.org/wiki/Matt_Damon
Test je competentie op YaGooBle.com.

Pageviews vandaag: 5408.

Tweets by kunstbus