kunstbus

Ben jij de slimste mens? Test je kennisniveau op YaGooBle.com.

Sofia Coppola

Sofia Coppola (New York City, 14 mei 1971) is een Amerikaanse actrice en regisseur. Ze was in 2004 de eerste Amerikaanse vrouw die een Oscarnominatie kreeg voor beste regisseur. Uiteindelijk won ze een Oscar voor het beste script voor haar film Lost in Translation.

Ze is de dochter van regisseur Francis Ford Coppola.

Sofia Coppola werd geboren in 1971 en was nog maar 1 jaar oud toen ze optrad in in 1972 op het witte doek als "de baby" (een jongen!) in de doopscène in The Godfather.

Later zou ze een grotere rol spelen in The Godfather Part III toen ze op het laatste moment Winona Ryder verving. De kritiek was over dit optreden weinig vleiend. Ook speelde ze in Star Wars: Episode I - The Phantom Menace.

Haar debuut als regisseur kwam in 1998 in de vorm van Lick the Star, een kortfilm die zich afspeelt op een middelbare school. Met haar eerste langspeelfilm, The Virgin Suicides (1999), naar een boek van Jeffrey Eugenides, wist ze internationaal de aandacht te trekken. Haar tweede productie Lost in Translation (2003) kreeg vier Oscarnominaties, voor beste acteur (Bill Murray), beste film, beste regie en beste script.

Haar meest recente film is Marie-Antoinette (2006), een kostuumdrama over het leven Marie Antoinette, de echtgenote van de Franse 18e eeuwse koning Louis.

Sofia en haar vriend, Thomas Mars (zanger van de band Phoenix, ook te horen in Lost in Translation en zelfs te zien in Marie Antoinette) hebben een dochtertje, Romy.

typerende kenmerken
. De films van Sofia Coppola kenmerken zich door veel dromerige psychologische aspecten. De personages zijn vaak op zoek naar een beter leven en denken na over hun eigen bestaan of levensdoel. Door camerawerk, muziek en belichting creëert Coppola vaak een dromerige, haast surrealistische sfeer.
. Films van Sofia Coppola hebben vaak opvallend weinig dialoog. De personages zeggen korte weinig emotioneel geladen formules en de stilte die tussen deze uitspraken zit is vaak belangrijker voor het verbeelden van hun emotionele gesteldheid dan de tekst zelf
. Coppola vind het leuk om een satirisch beeld te schetsen van een maatschappij. In The Virgin Suicides schiep ze een kitscherig en bij vlagen ironisch beeld van de jongerencultuur uit de jaren '70. In Lost in Translation bracht ze de Japanse cultuur en consumptiemaatschappij op humoristische (en volgens sommigen beledigende) wijze in beeld. In Marie-Antoinette schetst ze een beeld van het 18e eeuwse Franse hof met veel decadentie, rose kostuums en pruiken.
. Haar films hebben een uitbundige soundtrack met veel verschillende bestaande nummers. The Virgin Suicides bevat veel jaren 70 popmuziek, Lost in Translation veel Japanse popnummers.

Regisseur van Marie-Antoinette (2006), Lost in Translation (2003), The Virgin Suicides (1999), Lick the Star (1998)
Actrice in CQ (2001), Star Wars: Episode I - The Phantom Menace (1999), The Godfather: Part III (1990), Peggy Sue Got Married (1986), The Godfather: Part II (1974), The Godfather (1972)


Copyright, This article is licensed under the GNU Free Documentation License. It uses material from the Wikipedia article http://nl.wikipedia.org/wiki/Sofia_Coppola.

Test je competentie op YaGooBle.com.

Pageviews vandaag: 1573.