kunstbus

Ben jij de slimste mens? Test je kennisniveau op YaGooBle.com.

Sylvia Kristel

Sylvia Maria Kristel (Utrecht, 28 september 1952) is een Nederlandse actrice.

Sylvia kreeg een katholieke opvoeding, samen met haar zusje Marianne, en doorliep de havo. Ze werkte daarna nog een tijdje als secretaresse op een kantoor, maar besloot toen fotomodel te worden. Haar eerste bekendheid kreeg ze met het reclamespotje voor een tampon, waarna ze in 1972 werd uitgeroepen tot Miss TV Europe.

Ze had al wat rolletjes gespeeld in enkele Nederlandse speelfilms, toen ze in 1973 internationaal doorbrak met de Franse erotische film Emmanuelle, waarin ze de titelrol speelde. Inmiddels had ze een relatie met de schrijver Hugo Claus, van wie ze op 10 februari 1975 een zoon, Arthur, kreeg.

Haar naam werd nu uitgesproken als Kristèl, de klemtoon verschoof van de eerste naar de laatste lettergreep. Kristel werd wereldberoemd en speelde in nog twee andere Emmanuelle- en in enkele Franse films, naast beroemde acteurs als Michel Piccoli en Alain Delon. Haar relatie met Claus werd een vriendschapsverhouding, waarna Kristel een nieuwe liefdespartner vond in de acteur Ian MacShane. Deze relatie eindigde tragisch met allerlei drank- en drugsproblemen, vooral voor Kristel die naar Amerika verhuisde en na een kortstondig huwelijk met een zakenman bijna de hongerdood stierf.

Kristel kwam er weer bovenop, zwoer de drugs af en speelde onder meer in de film Mata Hari. Door haar tweede echtgenoot, een filmregisseur, werd ze bedrogen op financieel gebied, waarna ze van hem scheidde. Vanaf het begin van de jaren '90 kreeg ze eindelijk een trouwe vriend, Freddy de Vree, en werd ze succesvol als schilderes.

Ook speelde Kristel nog in diverse films, o.a. in Lijmen/Het Been met Willeke van Ammelrooy. In 2003 werd bij haar keelkanker geconstateerd, waarvan ze volledig genas, maar in 2004 sloeg het noodlot dubbel hard toe: haar vriend overleed en ze kreeg te horen dat ze longkanker had.

In 2006 werkte Sylvia Kristel samen met Stephen Emmer mee aan het project ´Recitement´, een programma gewijd aan poezie en muziek, waarmee ze datzelfde jaar optraden op het Crossing Border-festival in Den Haag. Haar autobiografie Naakt (Nue) verscheen in 2007.


Copyright, This article is licensed under the GNU Free Documentation License. It uses material from the Wikipedia article http://nl.wikipedia.org/wiki/Sylvia_Kristel.

Test je competentie op YaGooBle.com.

Pageviews vandaag: 2208.