kunstbus

Ben jij de slimste mens? Test je kennisniveau op YaGooBle.com.
Dit artikel is 11-07-2008 voor het laatst bewerkt.

Dorian Leigh

Amerikaans fotomodel, 23 april 1917 - 7 juli 2008.

Maandag 7 juli 2008 is Dorian Leigh overleden, op 91-jarige leeftijd in haar huis in Falls Church, Virginia. Leigh geldt als het eerste supermodel. Haar reputatie dateert van eind jaren veertig. Ze was met regelmaat te zien op covers van Vogue en andere magazines. In de jaren vijftig was ze het gezicht van de reclames van Revlon make up. Iriving Penn en Richard Avedon behoorden tot de fotografen die Leigh in de studio hadden. Dorian Leigh was mooi, slim, een geboren talent voor de modellenwereld en ze verslond mannen. Ze trouwde vijf maal en had daarnaast veel andere romances. De schrijver Truman Capote noemde Leigh, met wie hij was bevriend, Happy-Go-Lucky en ze stond model voor zijn romanfiguur Holly Golightly in Breakfast at Tiffany’s. Leigh overleefde haar zus, Suzy Parker, die in 2003 overleed en die haar als model zeker evenaarde. Na haar model-loopbaan begon Dorian Leigh het eerste agentschap voor modellen in Parijs. Later opende ze restaurants en schreef ze enkele kookboeken. - (Suzy Parker (San Antonio, 28 oktober 1932 - Montecito, 3 mei 2003), geboren als Cecilia Ann Renee Parker, was een Amerikaans actrice en supermodel. Nadat haar zus Dorian Leigh, die ook model was, haar introduceerde aan Eileen Ford toen Parker 15 jaar oud was, werd Parker al gauw het nieuwe gezicht van Coco Chanel. Ze groeide als volwassene al snel uit tot de bestbetaalde model van de Verenigde Staten.

Ze maakte haar filmdebuut in 1957 met een kleine rol in Funny Face, een film met Audrey Hepburn en Fred Astaire. Ze kreeg echter al snel hoofdrollen aangeboden en was te zien tegenover verscheidene grootheden. Ze ging met pensioen nadat ze trouwde met Bradford Dillman. Parker stierf op 70-jarige leeftijd.

Filmografie
Funny Face (1957)
Kiss Them for Me (1957)
Ten North Frederick (1958)
The Best of Everything (1959)
A Circle of Deception (1960)
The Interns (1962)
Flight from Ashiya (1964)
Chamber of Horrors (1966)


Copyright, This article is licensed under the GNU Free Documentation License. It uses material from the Wikipedia article http://nl.wikipedia.org/wiki/Suzy_Parker
Test je competentie op YaGooBle.com.

Pageviews vandaag: 1845.