kunstbus

  YAGOOBLE   Search for Antwerpse-School items with the best specialists and art dealers world wide on www.yagooble.com!


Antwerpse School

De Antwerpse School is de benaming voor schilders die tijdens het Ancien Régime actief waren in Antwerpen.

Tijdens het Ancien Régime was Antwerpen een bloeiende handelsstad. Vele ambachten en gilden begonnen een nieuw leven na de allesverwoestende godsdienstoorlogen in de zestiende eeuw.

Een van de grote gilden was het Sint-Lucasgilde waar talrijke meesters bij waren aangesloten. Dit gilde stond garant voor de kwaliteit en de scholing van jong talent. Na de beeldenstorm waren er bovendien veel kerken en kloosters die opnieuw hun kerk wilden aankleden. Altaarstukken behoorden dan ook tot de bekendste producten van de schilders.

Meesters begonnen zelf altijd als knaap bij een grootmeester. Otto van Veen, Peter Paul Rubens en Antoon van Dyck zijn meesters uit drie generaties, die zelf hun leerlingen in hun atelier opleidden. De jonge knapen moesten karweitjes opknappen zoals pigmenten mengen, draperingen schilderen en studies maken. Bij officiële bestellingen werden enkel de compositie, de handen en het aangezicht door de meester zelf uitgevoerd. Rubens maakte zo een serie over Maria de' Medici samen met zijn leerlingen. Doeken uit de Antwerpse school zijn nog steeds zeer gewild en doeken op veilingen zijn een garantie voor succes.


Copyright, This article is licensed under the GNU Free Documentation License. It uses material from the Wikipedia article http://nl.wikipedia.org/wiki/Lijst_van_schilders_in_Antwerpen.
  YAGOOBLE   Search for the most beautiful art and design objects on earth with the best specialists and art dealers world wide on www.yagooble.com!


privacybeleid