kunstbus

Ben jij de slimste mens? Test je kennisniveau op YaGooBle.com.
Dit artikel is 02-01-2016 voor het laatst bewerkt.

bijenwas

Bijenwas

Bijenwas is een was die door sommige soorten bijen wordt geproduceerd. Bijenwas is in feite niets anders dan een afscheidingsproduct van de wasklieren van de werkbij. Uit deze was maken zij de wanden van de cellen die zich in het nest in de raten bevinden en waarin honing wordt opgeslagen en jong bijenbroed wordt opgekweekt.

De bijenraat of honingraat bestaat uit zeshoekige cellen die zich bevinden in een bijenkast, korf of nest. De raten zijn gemaakt van was en worden door de honingbijen zorgvuldig onderhouden. De afmetingen van een cel in een honingraat variëren tussen 2 en 5 mm. De cellen dienen als kraamkamers of voor opslag van stuifmeel en honing. Wanneer ze vol zijn, worden ze door de bijen afgesloten met een dekseltje. In een bijenkast zitten houten ramen met kunstraten.

Bijenwas is een vettige, stevige substantie met een vrij hoog molecuulgewicht. Bijenwas bestaat voornamelijk uit esters van vetzuren met vetalcoholen met lange ketens. Dit in tegenstelling tot vetten die hoofdzakelijk uit esters van glycerine bestaan.

Bijenwas woordt gebruikt voor vele doeleinden, o.a. om kaarsen van te maken, in boenwas, een poetsmiddel voor onbewerkte houten voorwerpen en vloeren en om sculpturen of afgietsels uit te vormen met de cire perdue methode.

Was is naast honing een belangrijk product van de imkerij. Nadat de honing uit de raten wordt geslingerd blijft de bijenwas over, die nadat ze gesmolten en gezeefd worden in vaste vorm voorkomen tot platen van ca. 5 kg.

Encaustiek (inbranden)
Bijenwas wordt in de schilderkunst gebruikt als bindmiddel. In de techniek encaustiek worden pigmenten vermengd met hete bijenwas, hars, en nog een paar stoffen. Het levert zeer goed houdbare schilderingen op met een transparante kwaliteit. De verf hoeft in deze techniek niet te drogen, alleen af te koelen, zodat er direct weer lagen overheen kunnen worden aangebracht. De beroemde Fayum-portretten (Egypte, 1e-3e eeuw) zijn in deze techniek geschilderd. Ook in Griekenland werd de techniek vanaf de 5e eeuw voor Christus toegepast.

In crèmes en andere cosmetica wordt veel gebruik gemaakt van bijenwas en derivaten van bijenwas. De INCI-namen (International Nomenclature of Cosmetic Ingredients) van bijenwas zijn:
. Cera alba (witte, gebleekte bijenwas)
. Cera flava (gele bijenwas)

Voor onder meer drop wordt bijenwas als glansmiddel gebruikt.

Websites: GNU Free Documentation License. It uses material from the Wikipedia article http://nl.wikipedia.org/wiki/Bijenwas.


Test je competentie op YaGooBle.com.

Pageviews vandaag: 303.