kunstbus

Ben jij de slimste mens? Test je kennisniveau op YaGooBle.com.
Dit artikel is 26-03-2008 voor het laatst bewerkt.

David Allan

Schots kunstschilder, portrettist en tekenaar, geboren 13 maart 1744 te Alloa in Schotland — overleden 6 augustus 1796 in Edinburgh.

Schilder van het Genre, illustrator van Gentle Sheperd van Allan Ramsay en songs van Robert Burns. Vooral zijn schetsen in aquarel zijn van invloed geweest op de Engelse genreschilderkunst. Hij wordt soms de 'Schotse Hogarth' genoemd.

Biografie
Allan werd geboren in Schotland als zoon van David Allan en Janet Gullan. Zijn moeder heeft hij nooit gekend, aangezien zij twee dagen na zijn geboorte stierf.

Allan deed zijn eerste ervaringen in de kunst op als leerling bij de boekdrukker Robert Foulis in Glasgow, die in 1754 een tekenacademie had opgericht.

In 1767 ging Allan naar Rome, waar hij studeerde aan de Accademia di San Luca onder Gavin Hamilton. Hij had hiervoor de financiële steun verkregen van enkele weldoeners (Lord Cathcart, Lady Frances Erskine, Lady Charlotte Erskine en Mrs Abercrombie of Tullibody). In Rome bestudeerde hij vooral de oude meesters. Een van zijn originele werken die hij in deze periode schilderde is het werk Origin of Portraiture dat nu hangt in de National Gallery in Edinburgh en dat een Corinthische meid voorstelt die de schaduw van haar geliefde overtekent.

In 1777 vestigde hij zich als portret- en historieschilder te Londen.

Drie jaar later verhuisde hij naar Edinburgh, waar hij, naast het portretschilderen, ook het genre met een satirische inslag beoefende.

In 1786, na de dood van Alexander Runciman, werd Allan er aangesteld tot directeur van de Academy of Art.


Copyright, This article is licensed under the GNU Free Documentation License. It uses material from the Wikipedia article http://nl.wikipedia.org/wiki/David_Allan
Test je competentie op YaGooBle.com.

Pageviews vandaag: 313.