kunstbus

Ben jij de slimste mens? Test je kennisniveau op YaGooBle.com.
Dit artikel is 05-02-2009 voor het laatst bewerkt.

Ivan Aivazovski

Russisch kunstschilder van voornamelijk zeegezichten (Feodosija, 29 juli 1817 - Feodosija, 5 mei 1900).

Ivan Konstantinovitsj Aivazovski was van Armeense afkomst en bracht zijn jeugd in armoedige omstandigheden door in het stadje Feodosija in de Krim. Door zijn talent als schilder werd hij toegelaten tot het gymnasium in Simferopol, en later in de Academie van Schone Kunsten in Sint-Petersburg.

Hij trok de aandacht met landschappen en zeegezichten, en schilderde ook nog een aantal kustplaatsen op de Krim voordat hij door Europa ging reizen. Later ontving hij vele opdrachten van de Russische marine.

Aivazovski was een zeer productief schilder. Bij zijn dood liet hij meer dan 6000 schilderijen achter. Met de inkomsten van zijn schilderwerk opende hij een school voor aankomende kunstschilders en een galerij in Feodosija. Hij was een leermeester van Archip Koeindzji. Zijn werken zijn nu een onderdeel van de permanente collectie van de Tretjakov-Galerij in Moskou, het Russisch Museum in Sint-Petersburg en de door hem gestichte galerij in Feodosija.


Copyright, This article is licensed under the GNU Free Documentation License. It uses material from the Wikipedia article http://nl.wikipedia.org/wiki/Ivan_Aivazovski.


Test je competentie op YaGooBle.com.

Pageviews vandaag: 1524.