kunstbus

Ben jij de slimste mens? Test je kennisniveau op YaGooBle.com.
Dit artikel is 08-10-2009 voor het laatst bewerkt.

Jacques van Lalaing

Jacques graaf van Lalaing (Londen, 1858 - Brussel, 1917) is een Belgische schilder en beeldhouwer. Als zoon van een Belgische diplomaat en een Engelse aristocrate, groeit hij in Engeland op. Hij vestigt zich pas in 1875 te Brussel. Hij volgt er les bij Jean-François Portaels en Louis Gallait aan de Académie royale des Beaux-Arts de Bruxelles (Koninklijke Academie voor Schone Kunsten te Brussel). Hij stelt voor het eerst tentoon in 1882 met de groep L'Essor, die een aantal realistisch en naturalistisch schilderende kunstenaars verenigt. Hij wordt door de beeldhouwers Thomas Vinçotte en Jef Lambeaux aangemoedigd en begint in 1884 te beeldhouwen. Hij munt uit als portretschilder en als dierenbeeldhouwer (animalier). Hij schildert ook geschiedkundige taferelen, maakt allegorische voorstellingen in brons en voorts grafmonumenten. Als schilder en beeldhouwer krijgt hij ook talrijke overheidsopdrachten.

Vanaf 1896 is hij lid van de Académie royale des Beaux-Arts de Bruxelles (Koninklijke Academie voor Schone Kunsten van België), waar hij van 1904 tot 1913 de directeur van is. Zijn werken zijn onder meer vertegenwoordigd in de verzamelingen van musea in Antwerpen, Brugge, Brussel, Gent en Doornik.

Enkele werken

. Electriciteitsmast, gemaakt voor de Wereldtentoonstelling van Gent in 1913, dat een gevecht tussen een tijger en een slang voorstelt (brons, 22 meter hoog, thans op de hoek van de Louis Bertrand- en de Deschanellaan in Schaerbeek).
. Vechtende tijgers en Leie, Schelde en bijrivieren in het Citadelpark te Gent
. Het Ruitergevecht aan de ingang van het Terkamerenbos in Brussel
. Het Ruiterstandbeeld van Leopold I in Oostende
. De schilderijen in de traphal van het stadhuis van Brussel (zinnebeeldige voorstellingen)
. Voor het Stadhuis van Sint-Gillis-op-Brussel maakt hij naast twee van de vier beelden in Carraramarmer aan de eretrap, Het Onderwijs en De Gerechtigheid, ook twee laterale wandschilderingen die De Nijverheid en De Handel voorstellen.
. Een groep van drie bronzen beelden die op allegorische wijze de Drie leeftijden van de mensheid voorstellen bevindt zich op het Ambiorixplantsoen (Brussel).


Copyright, This article is licensed under the GNU Free Documentation License. It uses material from the Wikipedia article http://nl.wikipedia.org/wiki/Jacques_van_Lalaing
Test je competentie op YaGooBle.com.

Pageviews vandaag: 60.