kunstbus

Ben jij de slimste mens? Test je kennisniveau op YaGooBle.com.
Dit artikel is 01-01-2016 voor het laatst bewerkt.

Alexandre Dumas

Frans schrijver, geboren 24 juli 1802 in Villers-Cotterêts, overleden 9 februari 1870 in Puys, Dieppe.

Dumas, die uit een generaalsfamilie stamde, was eerst werkzaam als griffier en secretaris voor hij zich op het literaire richtte. In het begin van zijn schrijversloopbaan verwierf hij vooral veel aanzien als auteur van romantisch-historische drama's ('Henri II et sa cour', 1829; 'Anthony', 1831), die bij het grote publiek in die tijd aansloegen. Later richtte hij zich echter op proza. Met zijn avonturenroman 'Les trois mousquetaires' (1844-'45) en 'Le comte de Monte Christo' (1845-'46) vestigde hij zijn naam als meester van aangrijpend amusement, een naam die - zoals blijkt uit de talloze verfilmingen van zijn boeken - tot op heden standhoudt.

Ondanks zijn grote successen bleef Dumas door zijn verkwistende levensstijl zijn hele leven afhankelijk van rijke begunstigers. Dat Dumas zich door deze afhankelijkheidsverhoudingen in zijn geesteshouding niet liet corrumperen, blijkt uit zijn onvermoeibaar strijden voor een liberalisering en democratisering van de maatschappelijke verhoudingen.

Zijn buitenechtelijke zoon Alexandre Dumas (zie Alexandre Dumas fils) droeg zijn schrijversnaam verder uit, zij het met minder succes.

Bibliografie
Henri III et sa cour (1829)
Antony (1831)
La Tour de Nesle (1832)
Kean ou Désordre et génie (1835)
Le Capitaine Paul (1838)
Excursions sur les bords du Rhin (1841-1842)
Les Trois Mousquetaires (De drie musketiers) (1844)
De Notenkraker, een bewerking van het verhaal van Hoffmann, later omgeschreven door Tsjaikovski tot een ballet
Le Comte de Monte-Cristo (1844-1845)
Vingt Ans après (1845)
La Reine Margot (1845)
Le Chevalier de Maison-Rouge (1845)
Une Fille du Régent (1845)
Marie Antoinette (1845)
La Dame de Monsoreau (1846)
Joseph Balsamo (1846-1848)
De Paris à Cadix (1846-1848)
Le Vicomte de Bragelonne ou Dix Ans plus tard (1848-1850)
Les Quarante-cinq (1847-1848)
La Tulipe noire (De Zwarte Tulp) (1850)
Mémoires (1852-1854)

De drie musketiers (Les trois mousquetaires) werd voor het eerst gepubliceerd in 1844. Het speelt zich af rond 1627, ten tijde van kardinaal Richelieu en koning Lodewijk XIII. De drie musketiers (een soort van eregarde voor de Franse koning in de 17e eeuw) zijn Aramis, Athos en Porthos. Hoewel ze bekend staan als de drie musketiers spelen hun avonturen zich af met vier personen. De vierde musketier is waarschijnlijk zelfs de bekendste: D'Artagnan.
De belangrijkste verhaallijn is het complot van de op macht beluste kardinaal Richelieu die gebruik wil maken van de onervarenheid van de jonge koning Lodewijk XIII. Door de koning en zijn vrouw in diskrediet te brengen hoopt hij de koning tot aftreden te dwingen waarop hij zelf het leger kan aanvoeren om de hugenoten aan te vallen en de oorlog te verklaren aan Engeland.
De kardinaal wordt daarbij geholpen door het hoofd van zijn garde, de graaf van Rochefort. Daarnaast zet hij een spionne en moordenares in, de valse Milady de Winter.
De drie musketiers blijven echter trouw aan de koning, later sluit de jonge d'Artagnan zich bij hen aan en die komt via zijn geliefde Constance, de hofdame van de koningin, achter de snode plannen van de kardinaal. Samen met de drie musketiers probeert hij deze plannen vervolgens te dwarsbomen.

De graaf van Monte Cristo (Le Comte de Monte-Cristo 1844-1845) vertelt het verhaal van Edmond Dantès die, nadat hij veertien jaar onschuldig zat opgesloten, een fortuin vindt op het eiland Monte Cristo en wraak neemt op degenen die hem hebben vastgezet.

De Zwarte Tulp (La Tulipe Noire) werd uitgegeven rond 1850. Het verhaal vertelt over een dramatische periode in de nederlandse samenleving, waarin gelukzoekers tot allesbereid zijn om een symbolische tulp te kweken om nederland er weer boven op te krijgen. Dit boek heeft wel een voorspoedig einde iets wat in de 18 eeuwse litratuur weinig voorkwam.


Test je competentie op YaGooBle.com.

Pageviews vandaag: 117.

Tweets by kunstbus