kunstbus

Ben jij de slimste mens? Test je kennisniveau op YaGooBle.com.

Carlo Collodi

Italiaans journalist en schrijver, geboren 24 november 1826 Florence – overleden 26 oktober 1890 Florence.

Hoewel Collodi (pseudoniem van Carlo Lorenzini) verschillende werken op zijn naam heeft staan, is hij vooral bekend gebleven als schrijver van Pinokkio (Pinocchio). Collodi ontleende zijn schrijversnaam aan het dorp Collodi, nabij Lucca, waar zijn moeder was geboren. In dit stadje vind je nu een Pinokkio-park (Parco di Pinocchio), met gebeeldhouwde taferelen uit het verhaal.

Politiek bevlogen als hij was, stichtte hij in 1848 een satirisch blad (Il Lampione), dat in 1849 door de groothertog van Toscane werd verboden, maar in 1860 weer op de markt verscheen.

Lorenzini maakte in 1856 naam met de romance 'In vapore' en hield zich ook volop bezig met verschillende politieke nieuwsbladen zoals 'Il Fanfulla'. Tegelijkertijd had hij zitting in de censuurcommissie voor het theater. In deze periode schreef hij satirische en humoristische sketches en verhalen, zoals 'Macchiette' (1880), 'Occhi e nasi' (1881) en 'Storie allegre' (1887).

In 1875 vertaalde hij een uitgave van de sprookjes van Charles Perrault en begon hij kinderboeken te schrijven. Hij had daarbij een voorkeur voor deugnieten, waarmee hij sterk afweek van de gebruikelijke brave kinderlectuur uit die tijd. Kinderen waren gefascineerd door de wonderlijke avonturen, maar door de satirische en allegorische elementen in zijn werken spraken zij ook volwassenen aan.

In 1880 begon hij aan 'Storia di un burattino' ("Het verhaal van een marionet"), dat in wekelijkse afleveringen werd gepubliceerd in het kinderblad 'Il Giornale dei Bambini' en dit werd het verhaal van Pinokkio.

Pinokkio
Pinokkio (letterlijk: stukje pijnboom) is de houten hoofdpersoon in een boek van de Italiaanse schrijver Carlo Collodi, dat in 1883 in Italië werd gepubliceerd onder de titel Le avventure di Pinocchio.

Het boek werd een onmiddellijk succes en werd in vele talen vertaald (in 1915 in het Nederlands). Ook is het vele malen verfilmd, waarbij de productie door Walt Disney uit 1940 faam verwierf.

Hoewel het een kinderklassieker is geworden, werd het niet alleen als zodanig geschreven. In een vroege versie wordt Pinokkio opgehangen vanwege zijn vele fouten en overtredingen. In latere versies veranderde de houten pop uiteindelijk in een mensenkind. Collodi leefde in het werk ook zijn gevoel voor satire en allegorie uit. Recensenten concludeerden dat het werk, behalve een kinderboek, ook een allegorie was van de stijve samenleving uit die tijd en het contrast toonde tussen eerbaarheid en formele vormen en het volgen van het vrije instinct. Aanvankelijk vond men in de 'betere standen' dit boek dan ook niet geschikt voor welopgevoede kinderen (vergelijkbaar bijvoorbeeld met de Nederlandse 'Pietje Bell'). Het boek onderscheidt zich in pedagogisch opzicht ook door de prachtige gelijkenis tussen de marionet die een jongetje wordt en het kind dat opgevoed wordt tot volwassenheid. Carlo Collodi was vrijmetselaar, en sommigen speculeren dan ook dat onder meer de kritiek op de stijve samenleving en het thema van de transformatie van 'bespeelde pop' tot 'zelfstandig mens' daarop is geïnspireerd.

Sommige beelden uit het boek zijn wereldberoemd en worden regelmatig geciteerd, met name de lange neus die het gevolg is van liegen.


Copyright, This article is licensed under the GNU Free Documentation License. It uses material from the Wikipedia article http://nl.wikipedia.org/wiki/Carlo_Collodi
Test je competentie op YaGooBle.com.

Pageviews vandaag: 1275.