kunstbus

Ben jij de slimste mens? Test je kennisniveau op YaGooBle.com.

Edgar Rice Burroughs

Edgar Rice Burroughs (Chicago, 1 september 1875 - Encino, 19 maart 1950) was een Amerikaans schrijver die vooral bekend werd door zijn boeken over de jungleheld Tarzan.

Biografie
Burroughs werd geboren in Chicago als de zoon van een zakenman. Hij ging naar de Michigan Military Academy in Andover, en slaagde daar in 1895. Hij haalde vervolgens het toegangsexamen voor West Point niet, en werd soldaat. Na zijn tijd in het leger had hij een aantal tijdelijke banen, gaat hij uiteindelijk in 1899 voor zijn vader's bedrijf werken, waar hij vijf jaar blijft. Hij trouwde Emma Centennia Hulbert in 1900, en zij kregen twee kinderen, Joan, Hubert en John.

Tegen 1911 begon hij met het schrijven van verhalen. Zijn verhalen waren bedoeld in de zg. pulp bladen die in die tijd populair waren, en zijn eerste verhaal, Under the Moons of Mars werd in 1912 in een feuilleton formaat uitgegeven in het All Story magazine. Vanaf dat moment gaat hij full-time schrijven, en tegen de tijd dat het laatste deel van Under the Moons of Mars werd gepubliceerd had hij twee boeken af, waaronder Tarzan of the Apes die in oktober 1912 voor het eerst werd gepubliceerd.

Tarzan was een sensatie, en Burroughs wilde van deze populariteit profiteren, en exploiteerde Tarzan op iedere manier die hij kon bedenken, van een stripverhaal tot een film en koopwaar. Het publiek kon er geen genoeg van krijgen, en Tarzan blijft tot op de dag van vandaag een van de meest succesvolle fictionele personen.

Burroughs schreef ook sciencefiction/fantasy verhalen waarbij avontuurlijke aardlingen naar verschillende planeten worden getransporteerd, naar verloren eilanden of naar het interieur van de holle aarde. Ook schreef hij verhalen in de Western genre en historische romances.

In 1923 zette Burroughs zijn eigen bedrijf op, Burroughs Inc., en begon zijn eigen boeken te drukken. In 1934 scheidde hij Emma, en trouwde met Florence Dearholt (van wie hij in 1942 ook scheidde). Ten tijde van de aanval op Pearl Harbor woonde hij in Hawaii, en werkte als oorlogs-correspondent. Hij overleed in Encino in Californië met bijna 70 boeken in zijn bibliografie.

De Burroughs krater op Mars is naar hem vernoemd.


Copyright, This article is licensed under the GNU Free Documentation License. It uses material from the Wikipedia article http://nl.wikipedia.org/wiki/Edgar_Rice_Burroughs
Test je competentie op YaGooBle.com.

Pageviews vandaag: 29.