kunstbus

Ben jij de slimste mens? Test je kennisniveau op YaGooBle.com.

Haruki Murakami

Japans schrijver en vertaler, geboren op 12 januari 1949.

Hij werd geboren in Kyoto maar groeide op in Kobe. Zijn vader was een Boeddhistische priester. Zijn moeder was de dochter van een koopman uit Osaka. Beiden gaven les in Japanse literatuur. Murakami was echter altijd meer geïnteresseerd in de Amerikaanse literatuur, waardoor hij zich een westerse schrijfstijl eigen maakte, waarmee hij zich onderscheidde van zijn Japanse tijdgenoten.

Murakami kreeg een opleiding toneel aan de Waseda Universiteit in Tokio. Daar ontmoette hij zijn latere vrouw, Yoko. Zijn eerste baan was in een platenzaak. Na zijn studie opende hij een jazz- bar "Peter Cat" in Tokyo. Deze zaak leidde hij van 1974 tot 1982. Dit verklaart dat veel van zijn boeken, en met name "Dance, Dance, Dance" een muzikaal thema hebben. Dance, Dance, Dance is genoemd naar het lied van The Beach Boys met dezelfde titel, en het boek Norwegian Wood is genoemd naar het lied van The Beatles.

Murakami schreef geen fictie tot na zijn dertigste. In 1987 kwam zijn echte doorbraak bij de publicatie van Norwegian Wood, een nostalgisch verhaal over verlies en seksueel opgroeien. Van dit boek werden miljoenen exemplaren gekocht door Japanse jongeren, waarmee hij een nationale beroemdheid werd. In 1986 verliet hij Japan en reisde door Europa, waarna hij zich vestigde in de Verenigde Staten. Hij gaf daar onderwijs aan de universiteit van Princeton (New York) en daarna aan de Tufts Universiteit in Cambridge, Massachusetts.

Andere romans van Murakami zijn onder andere 'South of the Border, West of the Sun' (1992), 'Sputnik Sweetheart' (1999) en 'After Dark' (2004).

Websites: GNU Free Documentation License. It uses material from the Wikipedia article http://nl.wikipedia.org/wiki/Haruki_Murakami.


Test je competentie op YaGooBle.com.

Pageviews vandaag: 4.