kunstbus

Ben jij de slimste mens? Test je kennisniveau op YaGooBle.com.

Juan Ramon Jimenez

Juan Ramon Jiménez

Spaanse dichter en Nobelprijs-winnaar, geboren 24 december 1881 - overleden 29 mei 1958.

Een van zijn belangrijkste bijdragen aan de moderne poëzie was het concept "poesia pura" ofwel zuivere poëzie. Jiménez ontving de Nobelprijs voor literatuur in 1956.

Biografie
Jiménez werd geboren in Moguer, in de omgeving van Huelva in de regio Andalusië in het zuiden van Spanje. Op aandringen van zijn vader hij studeerde rechten aan de universiteit van Sevilla, maar wilde deze opleiding niet in praktijk brengen.

Jiménez publiceerde zijn eerste twee boeken in 1900. Hij was sterk beïnvloed door de dichter Rubén Darío. In datzelfde jaar overleed zijn vader. Dat raakte hem diep en resulteerde in een depressie. Jiménez werd opgenomen in een psychiatrische inrichting in Frankrijk. In 1910 werd hij overgebracht naar het Sanatorio de El Rosario in Madrid. Vlak daarna maakte hij verschillende reizen naar Frankrijk en de Verenigde Staten. Daar trad hij in 1916 in het huwelijk met [Zenobia Camprubí], een gekend vertaalster van het werk van de Indiase schrijver Rabinandrath Tagore. Zenobia werd zijn onmisbare metgezel en medewerker.

Na het uitbreken van de Spaanse Burgeroorlog gingen Jimenez en Zenobia in ballingschap in Cuba, de Verenigde Staten. Uiteindelijk vestigden ze zich in 1946 in Puerto Rico. In datzelfde jaar werd Jiménez 8 maanden opgenomen als gevolg van een nieuwe depressie. In 1956 ontving hij de Nobelprijs voor literatuur. Drie dagen later stierf Zenobia aan borstkanker. Jiménez is dit verlies nooit meer te boven gekomen. Hij stierf twee jaar later, in hetzelfde ziekenhuis als Zenobia. Beiden zijn begraven in Spanje.


Copyright, This article is licensed under the GNU Free Documentation License. It uses material from the Wikipedia article http://nl.wikipedia.org/wiki/Juan_Ram%C3%B3n_Jim%C3%A9nez.


Test je competentie op YaGooBle.com.

Pageviews vandaag: 627.