kunstbus

  YAGOOBLE   Search for Jules Deelder items with the best specialists and art dealers world wide on www.yagooble.com!Jules Deelder (Rotterdam, 24 november 1944)

Nederlandse dichter en schrijver, verder jazzdrummer, performer en 'acteur'. Eig. Justus Anton, ook wel De nachtburgemeester van Rotterdam genoemd.

www.deelder.com

Jules Deelder debuteerde met de dichtbundel Gloria satoria (1969), een jaar later gevolgd door Dag en nacht geopend. In zijn poŽzie, die nauw verbonden is met de jazzmuziek en het levensgevoel van de Ďbeat generationí, zijn allerlei gewone taalverschijnselen verwerkt (krantenberichten, gebruiksaanwijzingen, reclameteksten).

Deelders werk kenmerkt zich door korte zakelijke zinnetjes, doorspekt met Engelse woorden en uitdrukkingen afkomstig uit de wereld van de pop en de underground. Zijn interesse in de Beatnik-generatie van William Burroughs, Alan Ginsberg en Jack Kerouac is groot. De Tweede Wereldoorlog, het gebruik van geestverruimende middelen, de stad Rotterdam, de voetbalclub Sparta en de jaren dertig en veertig, de glorietijd van de jazz, zijn andere thema's die regelmatig terugkeren. Zijn handelsmerk zijn een stijlvol gangsterpak, strak achterovergekamd haar, een ziekenfondsbrilletje en een minuscuul sikje onder de onderlip.

Bron: biografie op www.popinstituut.nl

Een van de heel weinige performers (= publiekdichters) in de Nederlandse poŽzie. Achter een aansprekend mengsel van surrealisme, absurditeit en parodie gaat een verbeten gevecht schuil om in de moderne tijd niet de dupe te worden van talloze gruwelen.

Hoewel zijn werk, poŽzie en proza en tv-programma's, het in de eerste plaats moet hebben van mondelinge overdracht, geven ook zijn teksten op schrift, alle gekenmerkt door de door hemzelf uitgevonden term neonrealisme, blijk van grote slagvaardigheid. Door zijn isoleringstechniek (het losmaken van citaten uit hun context) en nastreven van ready-mades is hij verwant aan de schrijvers van De Nieuwe Stijl (Vaandrager, Sleutelaar, Verhagen, Armando).

Zie ook: www.epibreren.com

Bronnen:
G.J. van Bork en P.J. Verkruijsse, De Nederlandse en Vlaamse auteurs (1985)
G.J. van Bork, Schrijvers en dichters (dbnl biografieŽnproject I) (2003-....)
www.dbnl.org

PRIJZEN
Zilveren CJP-prijs, 1986
Anna Blamanprijs, 1988
Johnny van Doornprijs 1999

  YAGOOBLE   Search for the most beautiful art and design objects on earth with the best specialists and art dealers world wide on www.yagooble.com!


privacybeleid