kunstbus

Ben jij de slimste mens? Test je kennisniveau op YaGooBle.com.

Kapitein-Zeppos

Kapitein Zeppos

Kapitein Zeppos is een Vlaamse jeugdreeks die zijn oorsprong vond in 1964. Zeppos reed in de 2e en 3e reeks met een amphicar, met als gevolg dat dergelijke wagen nog steeds een "Zeppos" wordt genoemd. De bekende titelmelodie is Living It Up van Bert Kaempfert. In reeks 2 en 3 werd dan weer gretig gebruik gemaakt van de uitstekenede muziek uit de Britse spionagefilm "Sebastian", muziek geschreven door Jerry Goldsmith. De serie werd vooral opgenomen in de gemeente O.L.V.-Lombeek in Vlaams-Brabant.

Er bestonden reeds enkele boeken van Kapitein Zeppos, geschreven door Lode de Groof. Het waren boeken die de jeugd erg aanspraken, en zo besloot men er een televisieserie van te maken. Er werden in totaal drie reeksen van Kapitein Zeppos gemaakt:
. Belderbos (1964)
. De Eglantier (1968)
. Tweng (1968)

Belderbos
Een vreemde man komt te paard toe in het plaatsje Belder, onder de naam 'Kapitein Zeppos'. Dat zaait dadelijk onrust en afgunst jegens deze vreemde man. Maar een zekere Ben Kurrel, die wel van een avontuurtje houdt, zoekt contact met hem op en gaat voortaan vaak bij hem langs, zonder hem echt te kennen. Al gauw wordt duidelijk dat Zeppos niet zonder bedoeling naar Belder is gekomen: hij moet een mysterie oplossen - in Griekenland heeft hij van een onbekende man met een pukkel een bod gekregen op de grond die hij geërfd had van zijn overleden oom Nico. Er blijkt een hele organisatie bij te zijn betrokken. Ben Kurrel en zijn vriendin Rita Mees helpen hem om dat mysterie op te helderen. In het verhaal duiken ook nog de boswachter Nelis, Ariane Despinal, meesterschurk Baral en z'n medewerkers op. Wat staat Kapitein Zeppos nog te wachten?

De Eglantier
Ariane Despinal is ondertussen mevrouw Zeppos geworden. Ben komt nog regelmatig langs. Op een dag gebeurt er iets vreemds in het dorpje Belder. Een stel mysterieuze jagers wordt verschillende malen gesignaleerd en Arianne ontmoet een geheimzinnige dame die op haar hoofd kan staan: 'tante Cara'. In dit verhaal duiken ook nog Hugo Brems, diens zoon en Clovis op. Maar de oude bekenden als Gust de postbode, Oma en Aster doen hun intrede in het verhaal. Alles draait om kunstdiefstal in kerken en andere belangrijke plaatsen.

Tweng
Dit is een organisatie tegen oorlog en ander geweld, geleid door Dhr. Elias. Deze vraagt aan Kapitein Zeppos of hij voorvechter wil worden van Tweng. Dhr. Elias is er immers te zwak voor. Zijn dochter Marleen is secretaresse van Tweng, en zal Zeppos behulpzaam zijn.

Websites: GNU Free Documentation License. It uses material from the Wikipedia article http://nl.wikipedia.org/wiki/Kapitein_Zeppos


Test je competentie op YaGooBle.com.

Pageviews vandaag: 32.