kunstbus

Ben jij de slimste mens? Test je kennisniveau op YaGooBle.com.

Les Miserables

Les Misérables

Les Misérables is een boek van Victor Hugo uit 1862 waar door Claude Michel Schönberg en Alain Boublil later ook een musical van gemaakt is.

De musical opende in 1985 in Londen en is ook in Nederland te zien geweest. Les Misérables is nog steeds te zien in Londen en in Montreuil-sur-Mer in Frankrijk.

De hoofdpersoon van Les Misérables is Jean Valjean, een man die 19 jaar in een strafkamp heeft gezeten om het stelen van een brood. Zijn opzichter daar, Javert, blijft hem na zijn vrijlating achtervolgen.

Valjean, nu onder de naam van monsieur Madelaine, vertrekt na zijn vrijlating naar Montreuil-sur-Mer, waar hij fabriekseigenaar en burgemeester van het dorpje wordt. Hij ontslaat een werkneemster, Fantine, die het werk eigenlijk hard nodig heeft om geld te geven aan de Thenadiers, die voor haar dochter Cosette zorgen. Valjean ziet echter dat hij fout zat, en dat Fantine ziek is.

Javert wordt overigens ook naar dit dorpje gestuurd en herkent Valjean wanneer hij iemand helpt iets zwaars op te tillen. Javert hoort echter dat Valjean al op zou zijn gepakt, maar dit is een misverstand. Valjean gaat naar de rechtszaak om dit recht te zetten. Hij komt terug om afscheid te nemen van een stervende Fantine, en komt onderweg Javert tegen die hem probeert te arresteren. Valjean slaat hem neer, en gaat nadat Fantine dood is naar de Thenadiers om Cosette op te halen. Cosette wordt door meneer en mevrouw Thenadier verwaarloosd en moet alle rotklusjes doen terwijl hun eigen dochter Eponine de hemel in wordt geprezen. Nadat Valjean Cosette heeft gekocht (de Thenadiers lieten haar niet zomaar gaan) vluchten ze naar Parijs.

9 jaar later komt Parijs gedeeltelijk in opstand. Marius, leider van de studenten, wordt verliefd op Cosette. Deze zag hij namelijk toen hij Valjean hielp met ontsnappen voor Javert, die vanwege de opstanden naar Parijs is geroepen. De Thenadiers zijn ook naar Parijs gekomen om daar als dieven te werk te gaan. Eponine heeft een oogje op Marius, maar die heeft het veel te druk met Cosette. Daardoor wordt Eponine gebruikt als boodschapper tussen de 2 duifjes.

De revolutie begint en er zijn barricades gemaakt in de straten. Valjean onderschept een brief van Marius aan Cosette, en zit in een tweestrijd of zij moeten vluchten voor Javert, of dat hij de opstandelingen moet helpen. Hij kiest voor het tweede. Javert besluit als spion aan te sluiten bij de opstandelingen, maar hij wordt herkent door Gravoche, zoon van de Thenadiers. Eponine komt terug bij de barricades, wordt neergeschoten en sterft in de armen van Marius. Op hetzelfde moment heeft Valjean de kans Javert neer te schieten, maar hij laat hem juist vrij.

De opstandelingen hebben te weinig kruit, en Gravoche probeert wat te zoeken bij gestorven soldaten. Wanneer hij terugkeert wordt hij ook neergeschoten. De strijd breekt los, wat ervoor zorgt dat iedereen sterft behalve Valjean en Marius. Marius is echter wel gewond en Valjean probeert hem te redden. Tijdens deze actie komt hij Javert tegen. Deze laat hem gaan om vervolgens zelfmoord te plegen. Hij wist namelijk niet meet wat hij met de situatie van Valjean aan moest.

Marius herstelt door de goede zorg van Cosette, maar rouwt diep om de dood van al zijn vrienden. Bovendien weet hij niet wie die man was die hem heeft gered. Hier komt hij achter wanneer Cosette en hij trouwen, en wel door de Thenadiers, die een ring laten zien die ze hadden gestolen van Marius toen hij en Valjean lagen te slapen. Marius en Cosette gaan snel naar de vluchtplaats van Valjean, die op het moment staat zich te verenigen met de geesten van Fantine en Eponine. Valjean is namelijk op de leeftijd om te sterven, wat hij dan ook doet.


Copyright, This article is licensed under the GNU Free Documentation License. It uses material from the Wikipedia article http://nl.wikipedia.org/wiki/Les_Mis%C3%A9rables
Test je competentie op YaGooBle.com.

Pageviews vandaag: 103.