kunstbus

Ben jij de slimste mens? Test je kennisniveau op YaGooBle.com.

Morgan Freeman

Morgan Freeman (geboren op 1 juni 1937) is een Amerikaans acteur. Hij heeft een indrukwekkende carrière achter de rug, waarbij hij zijn sporen heeft verdiend op zowel het toneel, de televisie als in de film. Hij heeft één Oscar (voor Million Dollar Baby) en drie Oscarnominaties op zijn naam staan. Hij is één van de weinige Afro-Amerikaanse acteurs die ook rollen krijgt aangeboden die niet specifiek voor Afro-Amerikaanse acteurs zijn geschreven, en hij heeft zelfs rollen als de President van de Verenigde Staten (Deep Impact) en God (Bruce Almighty, Evan Almighty).

Zijn leven
Morgan Freeman werd in 1937 geboren in Memphis, Tennessee. Van 1955 tot 1959 diende Freeman bij de Luchtmacht, waarna hij acteerlessen nam. In de jaren zestig stond Freeman zowel op Broadway als off-Broadway. Zo was hij in 1968 te zien in Hello, Dolly!.

Van 1971 tot 1976 was Freeman te zien op het Amerikaanse televisiestation PBS in het educatieve kinderprogramma The Electric Company. Van 1982 tot 1984 speelde hij in de soapserie Another World.

Vanaf de jaren tachtig was hij ook meer in films te zien. Zo speelde hij in 1980 tegenover Robert Redford in het gevangenisdrama Brubaker, waarvoor hij goede kritieken kreeg. Zijn volgende films waren tamelijk onopvallend, tot Street Smart uit 1987, zijn grote doorbraak. Voor zijn rol als pooier kreeg Freeman zijn eerste Oscarnominatie en er werden hem meer en meer rollen aangeboden.
1989 was een goed jaar voor Morgan Freeman. Hij was niet alleen te zien in de Oscarwinnende film Driving Miss Daisy, waarvoor hij zijn tweede Oscarnominatie kreeg, maar hij speelde ook in Glory en Lean on me, drie zeer uiteenlopende rollen, die alle drie succesvol bij de critici bleken.

De jaren negentig brachten meer successen voor Freeman mee. Zo was hij te zien in Robin Hood: Prince of Thieves van Kevin Costner en in Unforgiven van Clint Eastwood. In 1993 kwam zijn regiedebuut Bopha! uit. Films als The Shawshank Redemption en Se7en worden tot de beste en meest geliefde Amerikaanse films van de jaren negentig gerekend. Voor Shawshank kreeg hij zijn derde Oscarnominatie. In 1997 speelde hij detective Alex Cross in Kiss the Girls, een rol die hij in 2001 nog een keer zou overdoen in Along Came a Spider.

Voor zijn rol in Clint Eastwoods Million Dollar Baby uit 2004 kreeg Morgan Freeman zijn eerste Oscar.

Morgan Freeman is twee keer getrouwd, van 1967 tot 1979 met Jeanette Adair Bradshaw en vanaf 1984 met Myrna Colley-Lee. Hij heeft vier kinderen, twee bij iedere vrouw.

Selecte filmografie:
Brubaker (1980)
Street Smart (1987)
Glory (1989)
Driving Miss Daisy (1989)
Lean on Me (1989)
The Bonfire of the Vanities (1990)
Robin Hood: Prince of Thieves (1991)
Unforgiven (1992)
The Shawshank Redemption (1994)
Se7en (1995)
Outbreak (1995)
Chain Reaction (1996)
Amistad (1997)
Kiss the Girls (1997)
Hard Rain (1998)
Deep Impact (1998)
Nurse Betty (2000)
Along Came a Spider (2001)
High Crimes (2002)
The Sum of All Fears (2002)
Dreamcatcher (2003)
Bruce Almighty (2003)
Million Dollar Baby (2004)
Batman Begins (2005)
Danny The Dog (2005)
An Unfinished Life (2005)
Lucky Number Slevin(2006)
10 items or less (2006)
The Contract (2006)
Evan Almighty (2007)

Toekomst:
Feast of Love (2007)
The Bucket List (2007)
Gone, Baby, Gone (2007)
The Last Full Measure (2007)
Wanted (2008)
Rendezvous with Rama (2009)

Prijzen
1987 Oscarnominatie voor Beste Acteur in een Bijrol, voor Street Smart.
1989 Oscarnominatie voor Beste Acteur, voor Driving Miss Daisy.
1994 Oscarnominatie voor Beste Acteur, voor The Shawshank Redemption.
2005 Oscar voor Beste Acteur in een Bijrol, voor Million Dollar Baby.


Copyright, This article is licensed under the GNU Free Documentation License. It uses material from the Wikipedia article http://nl.wikipedia.org/wiki/Morgan_Freeman
Test je competentie op YaGooBle.com.

Pageviews vandaag: 40.