kunstbus

Ben jij de slimste mens? Test je kennisniveau op YaGooBle.com.

Reiner Kunze

Reiner Kunze (Oelsnitz, Erzgebirge, 16 augustus 1933) is een schrijver.

Kunze is zoon van een mijnwerker en studeerde van 1951 tot en met 1955 filosofie en journalistiek in Leipzig. Tussen 1955 en 1959 was Kunze wetenschappelijk assistent aan de Karl-Marx universiteit in Leipzig. Nog voor zijn promotie verlaat hij de universiteit. Vanaf 1959 houdt hij zich bezig met schrijven en dichten. Aan het begin van de zestiger jaren verblijft en werkt hij in Tsjecho-Slowakije om de taal te leren. Hier leert hij zijn latere vrouw dr. Elisabeth Littnerova kennen. Zijn gedichtenbundel Sensible Wege – Achtundvierzig Gedichte und ein Zyklus (uitgegeven in de BRD) krijgt in de DDR heel wat kritiek en vanaf dat moment wordt het voor Kunze steeds moeilijker om zijn werk in de DDR uit te geven.

Na een periode van liberalisering op cultureel en politiek gebied mag Kunze in 1969 in de BRD het kinderboek Der Löwe Leopold. Fast Märchen, fast Geschichte uitgeven. In het jaar 1976 wordt het boek Die Wunderbaren Jahre uitgeven. Dit werk wordt in de DDR door de autoriteiten echter niet zo gewaardeerd en weer uit de handel genomen. Het kinderboek Der Löwe Leopold dat al gedrukt was, wordt hierna niet meer in de DDR in de handel gebracht. Het leven voor Kunze en zijn gezin in de DDR wordt steeds problematischer. Kunze geeft de DDR-autoriteiten in 1977 te kennen dat hij de DDR wil verlaten en naar de BRD wil gaan. Binnen drie dagen wordt zijn verzoek om de DDR te mogen verlaten, ingewilligd. Hij vestigt zich met zijn gezin in in Obernzell-Erlau bij Passau. In 1981 publiceert hij na zijn vertrek uit de DDR de gedichtenbundel Auf eigene Hoffnung.

Kunze krijgt verschillende literaire prijzen zoals de Georg-Büchner-Preis (1977), de Andreas-Gryphius-Preis, de Georg-Trakl-Preis, de Geschwister-Scholl-Preis en de Friedrich-Hölderlin-Preis. In 1993 krijgt Reiner Kunze "das Große Bundesverdienstkreuz". Voor de verfilming van zijn boek Die Wunderbaren Jahre krijgt hij de Bayerischen Filmpreis. Reiner Kunze is een grote tegenstander van de Rechtschreibreform (de nieuwe spelling). Samen met andere Duitse schrijvers en dichters schrijft hij het pamflet Deutsch. Eine Sprache wird beschädigt.

Literaire werken
Sensible wege (1969)
Der Löwe Leopold, fast Märchen, fast Geschichten (1970)
Zimmerlautstärke (1972)
Die Wunderbaren Jahre (proza, 1976)
Auf eigene hoffnung (gedichten, 1981)
Eines jeden einziges leben (gedichten, 1986)
Zurückgeworfen auf sich selbst (interviews (1984-1988), 1989)
Das weiße Gedicht (essays, 1989)
Deckname "Lyrik" (dokumentatie, 1990)
Wohin der Schlaf sich schlafen legt (gedichten voor kinderen, 1991)


Copyright, This article is licensed under the GNU Free Documentation License. It uses material from the Wikipedia article http://nl.wikipedia.org/wiki/Reiner_Kunze
Test je competentie op YaGooBle.com.

Pageviews vandaag: 125.