kunstbus

Ben jij de slimste mens? Test je kennisniveau op YaGooBle.com.
Dit artikel is 03 06 2017 10:38 voor het laatst bewerkt.

Thomas van Aalten

Thomas van Aalten (Huissen, 26 september 1978), Nederlands schrijver en muzikant.

Opgegroeid in een troosteloze nieuwbouwwijk van een forensenstad bij Arnhem, vertrekt Van Aalten in 1996 naar Amsterdam. In één van de 'zelfmoordflats' aan de randen van Amsterdam schrijft hij het verhaal 'Thans gaan de treinen een andere kant op en dat is dus vandaag' waarmee hij debuteert in het tijdschrift 'Zoetermeer' (1997), terwijl hij aan de Hogeschool van Amsterdam opgeleid wordt tot scenarioschrijver. Hij loopt stage bij het VPRO-programma Waskracht en bedenkt en regisseert er onder andere het genadeloos afgekraakte De losers van Coral Gable, een post-apocalyptische sit-com in zuurstokkleuren, geïnspireerd op de films van Gregg Araki. Een andere filmregisseur die Van Aalten sterk beïnvloedt is David Lynch.

In 2001 richt Van Aalten de band Thom Revolver op, dat met wisselende bezetting glam-electro maakt en in 2005 opgeheven wordt tijdens een concert in Berlijn waarbij frontman Van Aalten de drummachine, het kloppend hart en het brein van de band, sloopt. De band Thom Revolver neemt hierbij definitief afscheid van haar kleine schare trouwe fans, die zich vooral in Berlijn schuilhield.

Boeken
In 2000 verschijnt Van Aaltens debuutroman Sneeuwbeeld bij uitgeverij Podium. Het is het relaas van de jonge nachtportier Eric Sterling. Hoewel zijn eentonig en nihilistisch bestaan even verlicht lijkt te worden door de soapster Lucibelle en jeugdvriend Ray, raast het boek als een hallucinante road movie richting een duister apocalyptisch einde. De thematiek van de roman - van de zoete opening tot de duistere, maar in onze dagelijkse realiteit helaas maar te voorstelbare, horror - behelst zowel het verlies van de onschuld als de angst; angst van de hoofdpersoon Eric voor leegte en zinloosheid en de psychose waar zijn moeder door is overvallen.

De tweede roman Tupelo verschijnt in 2001 bij uitgeverij Podium. De fragmentarische roman beschrijft de jonge Victor die terugkeert naar zijn ouderlijk dorp om er samen met zijn zusje Nina op de bloedhond Malfi van zijn moeder te passen. Victor pakt de draad van enkele jaren daarvoor weer op en brengt de tijd door met zijn vrienden Sam, Abdul en Cameron. De voornaamste bezigheid is Tuborgbier drinken en autorijden. Toch zit er onder die flinterdunne laag van nihilisme een pijnlijk verlangen naar vat op hun leven, maar die lijkt almaar verder weg te glijden. Door deze verhaallijn zitten korte scènes voor een documentaire, flarden van filmscenario's, korte verhalen en dictafoonfragmenten verweven, hedendaagse streams of conciousness.

Voor Park 4DTV schrijft Van Aalten in 2002 de novelle Costa del Satan, dat als appendix gelezen kan worden bij de roman Sluit deuren en ramen uit 2003. Een stel doodnormale vrienden worden door een regisseur van een realitydocumentaire gevraagd of ze een door de omroep betaalde zomervakantie willen doorbrengen in het bijzijn van een cameraploeg. Al gauw blijkt dat de vrienden te saai zijn (ze liggen voornamelijk op het strand en gaan vroeg naar bed) en dus grijpt de regisseur in. De vrienden krijgen een rol toebedeeld en slaan hierin volledig door. Het resultaat is een a-moreel realityprogramma waar de zogenaamde verontrustende media zich maar wat graag over buigen.

In 2003 verschijnt bij Ambo/Anthos uitgevers Sluit deuren en ramen. Een gitzwart relaas over een maatschappij onder druk, verstoorde sociale structuren, de wanhoopspogingen om angsten buiten de deur te houden, een geesteszieke illusionist en vragen waar we geen antwoorden op hebben. De hoofdfiguur in de roman is de bouwvakker Nick Vegas die in een desintegrerende samenleving leeft. Als hij gevraagd wordt mee te werken aan een de bouw van de gated community Substaat Redux, rijst de vraag of het gevaar wel buiten gehouden kan worden.

In 2004 en 2005 draagt hij bij aan de Republiek Der Letteren van het tijdschrift Vrij Nederland door enkele recensies te schrijven van veelal Amerikaanse romans. In deze periode is Van Aalten tevens actief bij Vara TV Magazine waar hij als freelancer schrijft over televisie en film. Vanaf juli 2005 is Van Aalten actief bij VPRO's online popmagazine 3VOOR12, waarvoor hij online nieuws, recensies en interviews schrijft.

Anno 2006 verschijnt bij Uitgeverij Rothschild & Bach in Amsterdam Van Aaltens vierde roman: Coyote. In zekere zin is deze laatste roman een literaire variant van de film noir, die zijn oorsprong kent in de Amerikaanse cinema van de jaren ‘40. In Coyote zijn er verschillende personages die in een fatalistische nachtmerrie verzeild raken en geen uitweg meer zien. Toch is Coyote geen pessimistisch boek; de focus in Van Aaltens werk heeft zich verplaatst van nihilisme naar het onverklaarbare en de parallelle logica.

Kenmerkend voor de verwarrende en hallucinerende verhaallijn is het ontbreken van cruciale aanwijzingen en verhelderende sleutelscènes; de lezer moet zelf zijn conclusies trekken. Absurdistische, broeierige scènes kwamen al eerder voor in Van Aaltens werk, maar Coyote slaat alles. Hieruit blijkt dat de auteur een groot bewonderaar is van cineast David Lynch.

Trivia
 . Van Aalten is een groot muziekfan. Zijn muziekkennis en -liefde strekt zich van Italo Disco tot tot The Sisters of Mercy. Hij laat zich regelmatig inspireren door dergelijke muzikanten; zijn boeken staan vol met verwijzingen en al dan niet vertaalde tekstregels. In zijn laatste roman Coyote zitten volgens kenners meer dan 143 verwijzingen, meestal onopvallend;
 . Van Aalten onmoette twee van zijn grootste helden; de Amerikaanse schrijver Denis Johnson voor een interview op Crossing Border in 2004 en hij sprak met David Lynch in het voorjaar van 2006 voor Vara TV Magazine
 . Thomas van Aalten was jarenlang voetbalhater, naar eigen zeggen vanwege de vele domme leuzes, sloopgrage hooligans en stupide festijnen. Hij schreef zelfs een anti-voetbalverhaal in het tijdschrift Passionate tijdens het Euro 2000 voetbaltoernooi. Sinds enige tijd is hij echter aanhanger van cultclub FC St. Pauli uit Hamburg.
 . Thomas van Aalten is de neef van carnavalszanger / tandarts De Aal alias Bert van Aalten.
 . Thomas van Aalten is bevriend met filmmaker / ex-radiomaker Edwin Brienen.
 . Thomas van Aalten las op Crossing Border 2006 voor met muzikale bijdrage van zZz.

Televisie
2001 Dum Dum Boys (regie: Marcel Visbeen)
2001 De losers van Coral Gable (regie: Thomas van Aalten)

Muziek / Thom Revolver
2001 Unholy Gods
2004 One of the boys

Websites: GNU Free Documentation License. It uses material from the Wikipedia article http://nl.wikipedia.org/wiki/Thomas_van_Aalten


Test je competentie op YaGooBle.com.

Pageviews vandaag: 746.