kunstbus

Ben jij de slimste mens? Test je kennisniveau op YaGooBle.com.

Willem IJsbrantsz. Bontekoe

Willem IJsbrantszoon Bontekoe (Hoorn, 2 juni 1587 - 1657) volgt in 1607 zijn vader op als schipper van het schip de Bontekoe. Hij is dan twintig jaar. Tien jaar later wordt de Bontekoe geroofd. Bontekoe komt op de slavenmarkt terecht, maar hij wordt vrijgekocht. Hij is wel zijn schip kwijt.

In 1618 gaat Bontekoe in dienst bij de VOC. Hij reist naar Oost-Indië met het schip de Nieuw Hoorn. Vanaf hier begint het boek het Journaal van Bontekoe. Dit is het dagboek dat hij schreef over de reis. In 1625 gaat Bontekoe terug naar Nederland. Hier eindigt het Journaal van Bontekoe.

Op 1 maart 1626 trouwt Bontekoe met Eeltje Bruijnes. Hij is dan 38 jaar oud. Bontekoe had veel geld verdiend bij de VOC. Hij wordt voor de helft eigenaar van het nieuwe schip de Bontekoe. Bontekoe sterft in 1657.

Journaal van Bontekoe
Het Iovrnael ofte gedenckwaerdige beschrijvinghe is een scheepsjournaal opgetekend door de Hoornse schipper Willem Ysbrants Bontekoe, die in 1618 in dienst van de V.O.C. een reis naar Bantam in Oost-Indië maakte en daarna nog diverse reizen in de Oost maakte voor hij in 1625 terugkeerde. Er zijn verschillende bewerkingen van gemaakt waarvan de bekendste 'De scheepsjongens van Bontekoe' is, een kinderboek van Johan Fabricius.

De reis
In 1618 vertrok W.Y. Bontekoe als schipper van de Oostindiëvaarder Nieuw-Hoorn naar Bantam op Java. De reis ging vrij voorspoedig: via de punt van Brazilië en Kaap de Goede Hoop zeilde men de Indische Oceaan op, waarbij men Madagaskar en Réunion aandeed. Uiteindelijk vloog een vat brandewijn in brand toen de Nieuw-Hoorn al in de buurt van Sumatra was. De vlammen bereikten de smidskolen, en uiteindelijk het buskruit dat men vanwege het risico op Spaanse schepen niet overboord had gegooid. Het schip explodeerde. Zeer bewonderenswaardig was hoe Bontekoe, zwaargewond en wel, de overlevenden veilig wist te stellen. In een jol bereikte men uiteindelijk Bantam.
Bontekoe kreeg hier een nieuw schip toegewezen en werd naar de Zuidchinese Zee gestuurd. Zijn opdracht bestond onder andere uit het aanhalen van handelsbetrekkingen met China en de Spanjaarden op de Filipijnen het leven zuur maken. Hieronder vielen ook het overvallen van Spaanse schepen en het ronselen of zelfs ontvoeren van Chinese arbeiders om op plantages op het pas veroverde Formosa te werken. Uiteindelijk keerde hij in 1625 terug naar Hoorn. Op de terugreis verloor hij bijna weer zijn schip in een orkaan. Ook verloor hij een aantal mannen op Madagaskar: niet door vijandige inboorlingen maar nu juist omdat dezen het hen teveel naar de zin maakten. De Fries Hilke Jopkins (hij komt ook in het kinderboek voor) en een paar van zijn kameraden wilden niet meer terug en verstopten zich, zodat de schipper zonder hen terugmoest.


Copyright, This article is licensed under the GNU Free Documentation License. It uses material from the Wikipedia article http://nl.wikipedia.org/wiki/Journaal_van_Bontekoe and http://nl.wikipedia.org/wiki/Willem_IJsbrantsz._Bontekoe
Test je competentie op YaGooBle.com.

Pageviews vandaag: 696.