kunstbus

Ben jij de slimste mens? Test je kennisniveau op YaGooBle.com.

Hotpants

Hotpants (ook: hot pants, hot-pants. Eng.→ pikant (hot) broek (pants)) is een als bovenkleding gedragen zeer kort, soms iets opgesneden, nauw aansluitende korte broek voor vrouwen. Daarmee onderscheidt het zich van de ruimer zittende short. De naam hotpants wordt vaak ten onrechte gebruikt voor bepaalde modellen sportbroekjes en bij sommige lingeriesetjes en bikini's.

Geschiedenis
De mode tijdens de jaren zestig van de 20e eeuw had een progressief karakter waarbij de lengte van de rok steeds korter werd en uiteindelijk leidde tot de minirok. Een modetrend die vele reacties opriep, maar dat het allemaal nóg korter kon maakte de hotpants duidelijk. Deze werd, net als de minirok, ontworpen en gepropageerd door de Engelse modeontwerpster Mary Quant.

Het in 1970 geïntroduceerde superkorte en -strakke kledingstuk werd een grote rage in 1971. De stof die ervoor gebruikt werd was zeer divers; geheel in de trend van die tijd (flower-power) werden bijvoorbeeld fluweel en brokaat gebruikt. De hotpants uit die beginperiode zou nu eerder als een normale short betiteld worden. Vaak droeg men er een lange tot middellange rok over met diepe split waaronder de hotpants zichtbaar was.
Op straat werd het een algemeen verschijnsel en het was daarom niet vreemd dat felle reacties het gevolg waren. In de kranten verschenen berichten dat in sommige Amerikaanse plaatsen en gelegenheden een verbod bestond op het dragen van hotpants terwijl op bepaalde Nederlandse scholen meisjes ervoor naar huis werden gestuurd. De zangeres van de destijds populaire groep Middle of the Road, Sally Carr, trad vrijwel uitsluitend op in hotpants gecombineerd met hoge laarzen en zij werd daarmee hét voorbeeld van deze mode voor de jongeren. Het bepaalde haar image en zij bleef het kledingstuk jarenlang trouw.

Na het verdwijnen van de minimode vanaf 1972 verdween hotpants in snel tempo uit het modebeeld.

Begin jaren tachtig werd de populaire serie Dukes of Hazzard uitgezonden met daarin de actrice Catherine Bach als Daisy Duke. In nagenoeg iedere aflevering droeg zij hotpants; sindsdien staat een "Daisy Duke" synoniem voor een zeer kort afgeknipte spijkerbroek.

Hoewel de mode vanaf het midden van de jaren negentig veel bloot liet zien met korte topjes en diep uitgesneden decolletés is een echte revival uitgebleven. Het dragen van hotpants legt sterk de nadruk op het figuur zodat zich niet iedereen er gemakkelijk in voelt. Bovendien zal het voor de meesten té gewaagd zijn en kiest men daarom in plaats van de echte hotpants bijna altijd voor de wat ruimere short.


Copyright, This article is licensed under the GNU Free Documentation License. It uses material from the Wikipedia article http://nl.wikipedia.org/wiki/Hotpants.

Test je competentie op YaGooBle.com.

Pageviews vandaag: 25.