kunstbus

Ben jij de slimste mens? Test je kennisniveau op YaGooBle.com.
Dit artikel is 19-02-2009 voor het laatst bewerkt.

Korset

Een korset (is in het Latijn Corpus) is een kledingstuk behorende bij het ondergoed bedoeld om de taille en/of de boezem te ondersteunen en accentueren en werd gebruikt voor bevestiging van andere kledingstukken. Korsetten worden soms ook om medische redenen gebruikt om het lichaam steun te verlenen.

Normaliter maakt het korset deel uit van het damesondergoed, maar in de 19e eeuw werd het soms ook gedragen door dandy's (modebewuste mannen).

Aan de achterzijde kan het geheel strak bijeen getrokken worden door middel van een lange veter. Voor het aantrekken van het korset heeft de draagster dan echter wel assistentie nodig. Soms bevindt zich aan de voorzijde daarom een z.g. "busk". Dit is een sluiting waarmee de draagster het korset op een gemakkelijke manier zelf zonder hulp kan aan- en uit doen.

De verschillende verticale baleinen dienen om het lichaam voldoende steun te geven, stijve en flexibele baleinen worden toegepast naargelang hun positie in het korset. Bij de ronde vormen aan de zijkant van het lichaam gebruikt men de flexibele baleinen, aan voor- en achterzijde van het korset meestal de stijve baleinen. Vele jonge dames droegen al sinds hun jonge jaren een korset om hun taille zo snel mogelijk onder controle te hebben. Voor de Tweede Wereldoorlog was het dragen van een korset een gewone zaak; hoe smaller de taille; hoe sneller van de straat. Alleen de hoogste klassen konden zich een luxueuze uitvoering permitteren met kant en borduurwerk; de armere dames moesten zichzelf maar zien te helpen.

Door de soms extreme vormen werden soms vele vitale organen van de vrouw verschoven en geplet; dit was onder andere het geval voor het middenrif. Een korset maakt slanker maar het dragen er van gaat ten koste van de beschikbare longinhoud. Zwangere dames droegen een speciaal korset, maar stelden dit zo lang mogelijk uit. Vele dames vielen flauw door het dragen van deze oncomfortabele korsetten en designers gingen dan ook snel op zoek naar een nieuwe stijl. In het Verenigd Koninkrijk tijdens de Edwardiaanse tijd bestond er de zgn. S-Lijn, die gepromoot werd door de Gibson-Girl stijl.

De oude Griekse en de Romeinse vrouwen droegen ook een soort korset.
Voor het korset ontstond, bestond er in de 15e en 16e eeuw het zogenaamde rijglijfje; een stoffen voorloper van het huidige korset.

Het Victoria and Albert Museum te Londen bezit een uitgebreide verzameling korsetten in haar Dress Collection.

Droit-devant (De S-Lijn)
In 1899 veroverde een nieuw korset de markt, het droit-devant. Een metalen versteviging zorgde dat de draagster niet alleen een wespentaille kreeg, maar ook een platte buik en een holle rug.
De nadruk lag op boezem en achterwerk. De eerste stak pront naar voren; de bilpartij werd zo nodig extra geaccentueerd met een tournure. De zo gevormde S-lijn (onder) sloot naadloos aan bij de golvende lijnen van de Art Nouveau, een kunststijl die op dat moment populair was. Tot ongeveer 1809 bleef het droit-devant korset in de mode.
Niet iedereen was er gelukkig mee. Het felste verzet kwam van de Reformbeweging (ca. 1890-1914), op medische gronden en uit emancipatorische overwegingen. De beweging beval borstgordels aan en lijfjes van stevig materiaal; ook het vrouwenlichaam moest op natuurlijke wijze kunnen bewegen. De bovenkleding moest minder belemmerend zijn. - korset al jaren uit de mode is. Heden ten dage wordt het korset nog volop gedragen door jong en oud. Daarom zijn er nog steeds vele tientallen bedrijven over de gehele wereld die gespecialiseerd zijn in het maken van korsetten. Ze kunnen worden vervaardigd in standaard maten, maar ook is maatwerk mogelijk. Een zeer gerenommeerde korsettier is de in Parijs gevestigde, Mister Pearl, die onder andere korsetten maakte voor gekende modehuizen als Dior, Christian Lacroix en Thierry Mugler, maar ook voor artiesten als bijvoorbeeld Kylie Minogue.

Medisch korset
Ook bij sommige rugklachten wordt soms een korset voorgeschreven, bedoeld om de rug van de patiënt van extra steun te voorzien om zodoende verergering van klachten te voorkomen, de genezing te bevorderen of een verbetering van het lichamelijk functioneren mogelijk te maken. Zo wordt bijvoorbeeld na een buikwandcorrectie soms voor 1 tot 4 weken een steunend korset voorgeschreven. Meestal is men echter terughoudend met het voorschrijven van het permanent dragen van een medisch korset, aangezien de kans dan groot is dat de spieren die het natuurlijk korset vormen, gaan verslappen.

Bustier
Een bustier is een vorm van lingerie die het bovenlijf bedekt, terwijl de schouders en armen onbedekt blijven. Het bestaat als topje (van kant of andere fijne stof), maar kan ook met voorgevormde cups dienen als bustehouder. De bustier kan, evenals het korset, beogen de persoon die het draagt een smaller middel te geven (wespentaille).

De bustier wordt in de regel aan de achterzijde gesloten met haakjes, knoopjes, een ritssluiting of veters, soms ook aan de voorzijde. Vaak ook wordt de bustier door elastische stof of baleinen op haar plaats gehouden. De bustier onderscheidt zich van de guêpière, doordat deze laatste voorzien is van jarretelles.

Guêpière
Een guêpière (uit het Frans: tailleband; afgeleid van guêpe→wesp), ook torselet genoemd, is een vorm van lingerie die, evenals het korset, bedoeld is om de persoon die het draagt een smaller middel te geven (wespentaille). Het wordt op zijn plaats gehouden door bandjes om de schouders of een halter om de hals (maar er zijn ook halterloze guêpières die gedragen kunnen worden onder kledij die de schouders bloot laat). In de regel kan de guêpière aan de achterzijde met haakjes, knoopjes, een ritssluiting of veters gesloten worden, en desgewenst strakker of losser gemaakt. Aan de onderzijde bevinden zich jarretelles om kousen op te houden. De guêpière onderscheidt zich van het korset, doordat het ‘t hele bovenlijf bedekt en tevens als bustehouder fungeert (er zijn ook modellen met een borstondersteunend cuploos beha-gedeelte). Anderzijds onderscheidt de guêpière zich van de bustier, doordat deze laatste geen jarretelles heeft.

De geschiedenis van de guêpière gaat terug tot de 18de eeuw, toen de mode een smal middel voorschreef (zie onder korset). Het kledingstuk kreeg echter met de uitvinding van de nylonkous nieuw leven ingeblazen. De guêpière kreeg in de loop van de 20e eeuw een enigszins oubollig imago, geassocieerd met oudere dames of met dames die van de erotiek hun bestaan maakten. Vrouwelijke popsterren als Madonna, Janet Jackson, Beyoncé Knowles en Britney Spears brachten de guêpière echter weer helemaal terug in de wereld van de popmuziek, wat ook veel invloed had op het aanbod in de lingeriewinkels. Tegen het jaar 2000 werd de guêpière door topontwerpster Marlies Dekkers nadrukkelijk een centraal object van de nieuwe lingeriecollectie Undressed en won het aanzienlijk aan populariteit.

Devant de corsage (Frans voor rijglijfbroche)
Groot sieraad dat in de 18de eeuw door vrouwen op het korset werd gedragen.


Copyright, This article is licensed under the GNU Free Documentation License. It uses material from the Wikipedia article http://nl.wikipedia.org/wiki/Korset.


Test je competentie op YaGooBle.com.

Pageviews vandaag: 33.