kunstbus
Dit artikel is 30-12-2015 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Alexander Pomerantsev

Alexander Nevski-kathedraal, 1878, Sofia
De heilige Alexander Nevski-herdenkingskathedraal (Hram Pametnik Aleksandar Nevski) in Sofia (Bulgarije) is gebouwd tussen 1892 en 1912 ter ere van de naar schatting 200.000 Russische soldaten die zijn gevallen tijdens de Russisch-Turkse oorlog (1877-1878) in een poging Bulgarije te bevrijden van de Osmaanse (Turkse) bezetters.
De in Neo-Byzantijnse stijl gebouwde Alexander Nevski-kathedraal is een van de beroemdste monumenten van Sofia en is vernoemd naar de in Rusland heilige Alexander Nevski die wordt beschouwd als een van de stichters van het Russische rijk.
In de crypte van de kathedraal bevindt zich een tentoonstellingsruimte waar iconen getoond worden van de negende tot en met de negentiende eeuw.
De architect van de kathedraal, Pomerantsjev, heeft bij de bouw onder andere Italiaans marmer, Braziliaans onyx, Afrikaans alabast en houtsnijwerk van Bulgaarse en Russische meesters, uit die tijd, gebruikt. Het gebouw omvat 3170 kwadraten meter, het is 75 meter lang, 50 meter breed en 50 meter hoog. - (kathedraal is één van de grootste Orthodoxe kerken ter wereld. De basiliek neemt een oppervlakte in van 3170 m², er passen 5000 mensen in. Ze werd gebouwd tussen 1904 en 1912, ter ere van de 200.000 Russische soldaten die omkwamen in de Russisch-Turkse oorlog, waarna Bulgarije bevrijd werd van de Ottomanen. De kathedraal is gebouwd in Neo-Byzantijnse stijl en is de thuisbasis van de patriarch van Bulgarije. De architect van het indrukwekkende gebouw was Alexander Pomerantsev. De basiliek telt verschillende koepels, met een grote, centrale koepel van 45 meter hoogte. De kerk heeft in totaal maar liefst twaalf klokken. In de crypte van de kathedraal vind je een museum met iconen van de 9de tot de 19de eeuw. Dit museum maakt deel uit van de Nationale Kunstgalerij en zou de grootste verzameling Orthodoxe iconen van Europa hebben.

Warenhuis Gum, aan het Rode Plein in Moskou.
Het imposante neo-Russische gebouw is gebouwd aan het einde van de 19e eeuw door Alexander Pomerantsev en bestrijkt bijna de gehele oostzijde van het Rode Plein. Warenhuis 'Gum' telt meer dan 1000 designer- en luxe boutiques.


Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.