kunstbus
Dit artikel is 30-12-2015 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

André Jacqmain

Belgisch architect, (Anderlecht 15 jan. 1921).

André Jacqmain maakte naam met werk als de woning van de beeldhouwer O. Strebelle (Ukkel), het Foncolin-kantoorgebouw (1958, Brussel) en het Paleis van de Wetenschap op de wereldtentoonstelling 1958 (Brussel), waarmee hij met de internationale stijl afrekende.

Een persoonlijke stijl, aansluitend bij de internationale ontwikkeling op het einde van de jaren vijftig naar een meer expressieve architectuur, bevestigde hij in de voormalige woning van de collectioneur Urvater te Sint-Genesius-Rode (1959), een van de meest opmerkelijke gebouwen van de Belgische architectuur van na 1945, in het Théâtre national (Rogiercentrum Brussel, 1961) en in diverse gebouwen op de campus van de universiteit van Luik te Sart-Tilman en van de UCL te Ottignies-Louvain-la-Neuve. Hij is ook de architect van het Europees Parlement.

Biografie
Van 1951 tot 1960 werkte hij samen met de Belgische meubelontwerper en interieurarchitect Jules Wabbes (1919 - 1974).

In 1954 haalde hij een opdracht binnen voor een belangrijk administratief gebouw: het intussen gesloopte Foncolin-gebouw (Koloniaal Invaliditeitenfonds) op de hoek van de Handelstraat en de Montoyerstraat in Brussel.

In Knokke-Zoute (België) staat een merkwaardige maar architektoraal hoogstaande en belangrijke woning, naar een ontwerp van architect André Jacqmain uit 1966-1968. Het huis heeft een groot schubvormig dak met bruine pannen en een organisch grondplan, wat meteen de verwijzing Pangolin (Afrikaans schubdier (Manidae tricuspis)) aan zijn naam verklaart.

Le Musée en Plein Air du Sart-Tilman, Université de Liège, is een openlucht museum van kunstwerken onder leiding van een verantwoordelijke op de universiteit. Het museum is het resultaat van de samenwerking van de universiteit van Luik en het Ministerie van Cultuur. In 1961 formuleerde de architect André Jacqmain het idee voor de Campus en werkte daarin samen met de beeldhouwer Claude Strebelle, een samenwerking die uiteindelijk ook tot de bijzondere beeldentuin zou leiden. In 1967 werd de campus geopend. Het museum heeft een 110 tal objecten die met zorg behouden worden. Het museum wil met haar collectie een representatief beeld geven van de geschiedenis van de hedendaagse beeldhouwkunst.

Jacqmain richtte in 1967 het Atelier d'architecture de Genval op.

Websites: brusselnieuws.be


Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.

Pageviews vandaag: 21.